Premium

Köksvägen in i våra hjärnor

Genom att koppla ihop våra hjärnor med maskiner kan vi snart både bota allvarliga sjukdomar och ge människor syn och hörsel tillbaka. Men i botten finns också en dröm om tankeläsning och förhöjda förmågor.

Publicerad

På mitten av sextiotalet skapades Eliza, en av de allra första chattbotarna, vid MIT. Hon var programmerad att upptäcka mönster i det som människor sa till henne och sedan svara med en fråga. Eliza frågade vad man hade för problem. Svaret ”Mitt arbete” ledde till följdfrågan ”Vad påminner ditt arbete dig om?” och så vidare. Samtalet byggde på en psykologisk metod där terapeuten hela tiden speglar patienten.

Hon finns fortfarande på nätet, om man känner sig sugen på ett djupt samtal. I dag är det naturligtvis nästan löjligt lätt att se igenom hennes programmering, men många människor har under åren valt att ha långa, intima samtal med henne även efter att de fått reda på att hon är ett program. Flera försökspersoner kände att hon var en bättre lyssnare, och förstod dem bättre, än någon de träffat tidigare. Trots att Eliza är femtio år gammal är det ändå henne jag tänker på när jag hör om det senaste potentiellt världsomvälvande företaget som startats av superentreprenören Elon Musk.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här