Innovation

Koka äggen logaritmiskt för perfekt konsistens

Foto: Diagram: Jonas Askergren
Foto: Diagram: Jonas Askergren

Hur kokar man det perfekta ägget? Det redde Ny Teknik ut redan 1975 med hjälp av en logaritmisk skala och en engagerad arkitekt.

Publicerad

Det var inför påsken 1975 som Ny Tekniks läsare fick en gedigen dragning i konsten att koka ägg till önskad konsistens. Arkitekten Haqvin Carlheim-Gyllensköld ritade för tidningens räkning upp ett ytterst användbart logaritmiskt diagram.

– Man bildar en kvot mellan skillnaden i temperatur hos vattnet och äggets inre, och skillnaden i temperatur hos vattnet och ägget före försökets början. Kvoten avläses på diagrammets y-axel, säger Haqvin Carlheim-Gyllensköld hjälpsamt till Ny Teknik.

– Dessutom, fortsätter han, bildar man en kvot mellan koktiden och kvadraten på äggets tjocklek, och den kvoten avläses på x-axeln. Sambandet mellan de båda kvoterna visar sig i form av en rät linje i diagrammet.

Det ligger en mängd praktiska försök bakom sambandet som Haqvin Carlheim-Gyllensköld har upptäckt. Bland annat mätte han temperaturen i olika delar av ägget och jämförde den med både koktid och äggets starttemperatur.

Den perfekta sluttemperaturen på ett löskokt ägg är enligt Haqvin Carlheim-Gyllensköld sextio grader, ägget har då en stelnad vita som ändå har en behagligt lös konsistens.

Ägg var inte det enda födoämne som Haqvin Carlheim-Gyllensköld undersökte. Han skrev flera kokböcker där han med hjälp av vetenskapliga experiment räknade ut det optimala sättet att behandla olika råvaror. För sitt arbete fick han 1978 Livsmedelspriset av Livsmedelsföreningen.

– Jag tror att var och en med hjälp av mitt diagram får betydligt större hjälp vid äggkokning än kokböckernas upplysning att "löskokta ägg bör kokas 3-5 minuter", sade Haqvin Carlheim-Gyllensköld.