Digitalisering

Klick, klick – sen syns jag på nätet

Uppkopplingen är användbar, men bildkvaliteten är inte i topp, säger Anders Thoresson som testat Samsungs nya 3g-kamera. Foto: Anders Thoresson
Uppkopplingen är användbar, men bildkvaliteten är inte i topp, säger Anders Thoresson som testat Samsungs nya 3g-kamera. Foto: Anders Thoresson

TEST. Med Android som operativsystem och plats för ett sim-kort är Samsungs nya kamera Galaxy Camera en bra reskamrat. 3g-uppkopplingen gör det lätt att dela bilder med släkt och vänner.

Publicerad

I höstas testade Ny Teknik den första kameran med Android, Nikons S800c. Galaxy Camera är Samsungs svar.

Nikons kamera går bara att koppla till internet via wlan. Galaxy Camera står på egna ben, tack vare att den också har plats för sim-kort. Men med sim-kort kommer en driftskostnad. Datatrafiken kostar, antingen i form av ett kontantkort eller abonnemang.

Är det bara en enstaka bild som ska delas via Facebook eller e-post går det lika bra att koppla upp kamerorna till ett wlan. Och eftersom man nog kan utgå från att de som köper en Android-kamera också har en smartphone är närmaste wlan aldrig längre bort än telefonen.

Men för den flitiga fotografen som delar med sig av det mesta är 3g-uppkopplingen välkommen. Samsung har också ett partnerskap med Dropbox, en av nätets mest populära lagringstjänster. Den som köper en Galaxy Camera får 50 gigabyte på Dropbox dit kameran kan skicka varje bild som tas. Från Dropbox kopieras bilder och filmer sedan till de datorer som är anslutna till kontot. Resultatet är alltså att alla bilder automatiskt säkerhetskopieras direkt när de är tagna. Det innebär också att man aldrig behöver komma ihåg att tömma minneskortet.

Jämfört med Nikon S800c använder Galaxy Camera en nyare version av Android. Men fortfarande märks att Android i första hand är ett operativsystem för mobiltelefoner. Startar man Instagram förvandlas reglaget för zoomen till en volymkontroll. Och många av bildapparna som installeras från Google Play klarar inte att hantera de stora bilder som Galaxy Camera tar, utan minskar upplösningen på dem. Inte heller är det säkert att alla appar man vill installera i sin kamera fungerar.

Det är inte bara 3g-uppkopplingen och möjligheten att installera appar som gör Galaxy Camera till en bra reskamrat. Bilderna geotaggas med den inbyggda gps:en och ett zoomomfång motsvarande 23–483 millimeter gör kameran användbar i många situationer.

Bildkvaliteten matchar inte de bästa pocketkamerorna, men är helt okej. Och tack vare det stora zoomomfånget och alla appar är kameran rolig att använda.

Den fråga man som potentiell köpare får ställa sig är vad som prioriteras högst och vad det får kosta: möjligheterna med 3g och Android eller bildkvalitet.

Bra och dåligt

Upplösning: 16,3 megapixlar

Optisk Zoom: 21x

Operativsystem: Android 4.1

Uppkoppling: 3g och wlan

Storlek: 129 x 19 x 71 millimeter

Vikt: 300 gram

Pris: Cirka 5 000 kronor

Bra

Plats för sim-kort gör att kameran kan skicka bilder från vilken plats som helst.

Android som operativsystem gör det möjligt att installera appar för redigering och delning.

Användarvänlig.

Dåligt

All teknik sänker batteritiden.

Inte alla Android-appar är anpassade för att användas i kameran.

För att utnyttja kameran fullt ut tillkommer kostnad för datatrafik.