Populärteknik

Klartecken för största kameran

Den gigantiska kameran ska bli en del av Large Synoptic Survey Telescope som ska byggas i Chile. Foto: LSST
Den gigantiska kameran ska bli en del av Large Synoptic Survey Telescope som ska byggas i Chile. Foto: LSST

En tre ton tung kamera som ger bilder på 3,2 gigapixel ska byggas i USA.

Publicerad

Bygget av världens största digitalkamera har fått godkänt från energidepartementet i USA. Den kommer att kosta omkring en miljard kronor och ska placeras i ett astronomiskt observatorium på berget Cerro Pachcon i Chile och bli en del av teleskopet Large Synoptic Survey Telescope, LSST, vars primära spegel har diametern 8,4 meter.

Själva kameran tar bilder på 3,2 gigapixel, är stor som en personbil och väger drygt tre ton.

Planen är att kameran ska vara på plats 2022 och ska då producera de bredaste och djupaste bilderna av natthimlen som någonsin observerats, skriver Stanford University i ett pressmeddelande.

Under ett år beräknas kameran generera omkring sex miljoner gigabyte data som astronomer ska använda för att bland annat studera hur galaxer bildas, hitta potentiellt farliga asteroider och granska exploderande stjärnor.

Forskare hoppas även att via kameran få ett bättre förståelse av den mystiska mörka energin och mörka materian som utgör 95 procent av universum men som inte kan observeras på normalt sätt då den vare sig avger eller reflekterar elektronmagnetisk strålning och bara ger sig till känna via sin gravitationella påverkan.

Designen av kameran görs främst av forskare och tekniker vid Stanford Linear Accelerator Center och Stanford University men bygget beräknas sysselsätta omkring 100 personer från sammanlagt fyra laboratorier och nio universitet.