Digitalisering

Klart: Microsoft köper Activision Blizzard

Activision Blizzard köps upp. Arkivbild. Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Kritiserade dataspelsbolaget Activision Blizzard köps upp av mjukvarujätten Microsoft – bolagets största förvärv någonsin. Totalt handlar det om en affär på drygt 600 miljarder svenska kronor.

Publicerad

Affären beskrivs som Microsofts största någonsin och gör att de två bolagen nu går ihop. Activision Blizzard ligger bakom framgångsrika speltitlar som "World of Warcraft" och "Call of Duty" samtidigt som man för ett par år sedan köpte upp svenska företaget King med succéspelet "Candy Crush".

Microsoft i sin tur ligger bakom konsolen Xbox och den framgångsrika prenumerationstjänsten Xbox Pass, som numera har mer än 25 miljoner abonnenter.

Nadella: "Nyckelroll i metaverse"

Affären ses som ett sätt att stärka bolagets position inom strategiska områden som pc- och mobilspel, samt molnteknik.

Köpet av Activision Blizzard ska också ge Microsoft viktiga byggstenar inom ett framtidsområde som är på allas läppar just nu – det så kallade metaverse.

"Gaming är den mest dynamiska och spännande kategorin inom underhållning på alla plattformar i dag, och kommer att spela en nyckelroll i utvecklingen av metaverse som plattform", säger Microsofts vd Satya Nadella i ett pressmeddelande.

Halo och Warcraft i mobilen?

Microsoft planerar dessutom att lägga till Activision Blizzard-titlar i Game Pass-tjänsten, och lovar att populära spelserier som Halo och Warcraft ska komma till flera plattformar.

Många viktiga frågor om affären är dock fortfarande obesvarade. Mjukvarujätten har exempelvis inte sagt något om hur många Activision Blizzard-spel som kommer att bli Xbox-, respektive Windows-exklusiva.

Kotick fortsätter som vd?

Activision Blizzard har samtidigt den senaste tiden var rejält kritiserat efter rapporter i bland annat Wall Street Journal om övergrepp på anställda och en företagskultur som missgynnat kvinnliga anställda under flera års tid.

En medarbetare ska bland annat ha uppgett att hon våldtagits vid flera tillfällen av en av hennes chefer i samband med olika företagsfester, något som bland annat vd:n Bobby Kotick ska ha tystat ned.

Spelbolagets aktie rusar

I samband med affären uppges nu att Kotick ska fortsätta i sin roll som vd. Nyheten fick spelbolagets aktie att rusa 37 procent i förhandeln på Wall Street och dra med sig andra konkurenter, bland annat är Electronic Arts upp 6,1 procent och franska Ubisoft stiger elva procent. Även svenska Embracer lyfte kraftigt inledningsvis och är nu upp 0,5 procent.

Microsoft i sin tur backar svagt, minus 1,7 procent.

Köpfest i gamingbranschen

Activision Blizzard-förvärvet blir Microsofts andra gigantiska affär i gamingvärlden på relativt kort tid. För knappt ett år sedan gick Microsofts uppköp av Bethesda Softworks moderbolag Zenimax Media igenom.

Bethesda ligger bland annat bakom populära spelserier som Elder Scrolls och Fallout.

Storkonkurrenter som Sony och Tencent har också genomfört flera uppmärksammade förvärv under de senaste månaderna.

I fjol köpte exempelvis Sony upp spelstudios som Bluepoint Games, Housemarque och Valkyrie Entertainment, som bland annat har varit inblandad i titlar som Halo Infinite, God of War och League of Legends.