Övriga nyheter

Klart med finskt slutförvar i urberget

Den finska regeringen har i dag torsdag gett klartecken för ett slutförvar av använt kärnbränsle. Finland använder samma metod som i Sverige, det vill säga kopparkapslar nedgrävda i urberget.

Publicerad

Det finska slutförvaret kommer att ligga i Olkiluoto och ska kunna ta emot det första använda kärnbränslet i början av 2020-talet enligt Posiva, den finska motsvarigheten till Svensk Kärnbränslehantering, SKB.

- Detta pionjärprojekt är viktigt inte bara för Finland utan också globalt. Det är det första slutförvaret som börjar byggas i världen, säger Posivas vd Janne Mokka i pressmeddelandet.

Kärnbränslet kommer att placeras 400 meter ner i berget och förvaringen sker enligt samma metod som utvecklas av Svensk kärnbränslehantering, SKB.

– Det är ett viktigt erkännande att SKB:s metod för slutförvaring av använt kärnbränsle nu är godkänd i ett annat land, säger SKB:s vd Christopher Eckerberg.

SKB och Posiva har samarbetat kring slutförvaring sedan 1970-talet.

– Vi ser fram emot att det långa och konstruktiva samarbetet mellan SKB och Posiva kan fördjupas ytterligare, till exempel inom teknikutvecklingen, säger Christopher Eckerberg.

Enligt SKB är även flera andra länder intresserade av Den svensk-finska metoden.

Våren 2011 lämnade SKB in en ansökan om att bygga ett kärnbränsleförvar i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Ansökningarna prövas nu av Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!