Digitalisering
Kinesiska polisens glasögon identifierar ansikten på millisekunder

Sju personer har gripits med hjälp av den nya tekniken. Men Human Rights Watch anser att dess användning är ett övergrepp på landets medborgare.
Med nya smarta glasögon kan kinesisk polis nu övervaka och identifiera människor. South China Morning Post rapporterar att tekniken fungerar inom fem meters avstånd.
Glasögonen – som påminner om Googles ökända Glass – är kopplade till en ”handhållen enhet varje polis bär med sig”. Enheten är i sin tur knuten till polisens databas. Identifieringen sker med hjälp av artificiell intelligens, ett teknikområde Kina satsar enorma summor på.
Bruket av de smarta glasögonen sker just nu vid den stora tågstationen i Zhengzhou, provinshuvudstad i Henan-provinsen i norra Kina.
LLVision Technology heter företaget som utvecklat glasögonen. Deras vd, Wu Fei, säger till Wall Street Journal att de vid tester har kunnat identifiera ansikten på 100 millisekunder, från en databas på 10000 personer. South China Morning Post uppger dock att identifieringen i praktiken tar mellan två och tre minuter.
Sju tidigare dömda personer ska ha gripits med hjälp av de nya glasögonen. Ytterligare 26 personer ska ha fått reseförbud.
Polisorganet Ministeriet för offentlig säkerhet i Kina bygger sedan 2015 ett av världens mest kraftfulla system för ansiktsigenkänning. Det ska kunna känna igen var och en av sina 1,3 miljarder invånare inom tre sekunder. Systemet kan paras med de 600 miljoner övervakningskameror som ska sitta runt om i landet inom två år.
2020 ska varje kinesisk medborgare dessutom rankas mot ett nationellt och offentligt system där deras ”sociala status” betygsätts. Rankingen sker med en algoritm vars innehåll är hemligt, men tidskriften Wired har radat upp de faktorer som spelar in. Betalar medborgaren sina räkningar i tid? Fullföljer hen sina åtaganden? Vad köper hen? Hur tillbringar medborgaren sin tid online? Vilka personer är hen vän med på sociala medier? Hur uppför sig dessa vänner? Om de uttrycker sig regimkritiskt kan det innebära att deras vänner i sin tur får ett lägre betyg.
Med en hög ranking – att man köper ”rätt” saker, uppför sig lydigt och pliktskyldigt – kan medborgaren ta lån utan säkerhet, slippa köer på flygplatsen och ges större exponering på dejtingsajter.
Om man å andra sidan rankas lågt är konsekvenserna oerhörda. Lägre internethastighet, begränsad tillgång till restauranger och nattklubbar, minskade möjligheter att resa utomlands, svårare att ta lån, teckna försäkringar och få bidrag. En del arbetsgivare kommer inte ens att titta åt den sökande som kommer dragandes med ett dåligt betyg. Vissa jobb kommer till och med att vara förbjudna för dem.
– Det är väldigt ambitiöst, både vad gäller djup och omfattning. De synar individuella beteenden och vilka böcker de läser. Det är Amazons konsumentspårning med en Orwellsk politisk tvist, säger Johan Lagerkvist vid Urikespolitiska institutet, till Wired.
Human Rights Watch och Amnesty riktar båda skarp kritik mot Kinas allt mer aggressiva övervakningsapparat.
– Kinesiska myndigheter verkar ha fått för sig att de kan uppnå ”social stabilitet” genom att placera människor under mikroskop. Men dessa program är övergrepp som sannolikt kommer att fördjupa den fientliga inställningen mot landets styrande, säger Sophie Richardsson, Kina-chef för Human Rights Watch.