Säkerhet

Kinesiska drönarjätten DJI stoppar försäljning i Ryssland och Ukraina

Den kinesiska tillverkaren av drönare, DJI, lämnar marknaden i Ryssland och Ukraina – om än tillfälligt. Arkivbild Foto: Marcio Jose Sanchez AP/TT
Den kinesiska tillverkaren av drönare, DJI, lämnar marknaden i Ryssland och Ukraina – om än tillfälligt. Arkivbild Foto: Marcio Jose Sanchez AP/TT

Den kinesiska tillverkaren pausar försäljningen av drönare efter uppgifter om dessa används för bland annat guida robotvapen under invasionskriget i Ukraina.

Publicerad

Ny Teknik har tidigare rapporterat om den 6,5 meter långa turkiska drönaren Bayraktar TB2, som fått en framträdande roll när Ukraina försvarar sig mot det invaderande Ryssland.

Under den senaste tiden har det också skett en utveckling där även mindre och mer enkla kommersiella drönare används i krigsföring i större utsträckning.

Nu slutar den Kinabaserade tillverkaren DJI tillfälligt att sälja kommersiella drönare i både Ryssland och Ukraina. I ett uttalande motiverar bolaget beslutet genom att hänvisa till ”pågående stridigheter”, skriver Engadget.

Uppgifter: ”Dödar civila”

DJI blir den första stora kinesiska tekniktillverkaren att pausa försäljningen i Ryssland efter invasionen av Ukraina.

Detta efter att bland annat den ukrainske politikerna Mykhailo Fedorov gått ut med uppgifter om att ryska invasionsstyrkor använder DJI-produkter för att guida robotvapen mot sina mål, vilket ”dödar civila”.

Det finns också rapporter om att Ryssland använder DJI Aerospace-plattformen till telemetri (trådlös överföring av mätdata) för att samla in information om vad som sker i luftrummet. 

Vägrar ta ställning i kriget

DJI, å sin sida, inskärper att bolaget inte tar ställning för någon part genom försäljningsstoppet. I stället handlar det om att företaget skicka ut en tydlig signal om sina grundprinciper:

– DJI förkastar all användning av våra drönare i syfte att orsaka skada. Därför pausar vi försäljningen tillfälligt för att säkerställa att ingen använder våra drönare i stridigheterna, säger en representant från bolaget till Reuters.