Övriga nyheter
Kinesisk ägare ger Väst skjuts framåt
Biltillverkaren Cevt är för första gången med på Ny Tekniks FoU-lista och ska anställa ytterligare 300 utvecklare i Sverige de kommande tolv månaderna.
Den kinesiska biltillverkaren Cevt är en av nykomlingarna på Ny Tekniks årliga FoU-liga över företag med flest forskare och utvecklare i Sverige. Bolaget hade 260 utvecklare i Göteborg vid senaste årsskiftet, har nu över 360 och räknar med att anställa ytterligare 300 det närmaste året.
Det är imponerande siffror för en nykomling.
En förklaring till Cevts snabba utveckling är den kraftiga satsningen från den kinesiska ägaren Geely. En annan att det varit lätt att få tag på rätt kompetens. Många av de nya utvecklarna har ett förflutet hos nedlagda Saab Automobile.
Det dröjer dock innan Cevt är uppe i Saabs gamla FoU-nivåer. Sista gången Saab var med på Ny Tekniks lista var 2011, och då hade bolaget 1 100 FoU-anställda i Sverige.
Fordonsklustret på svenska västkusten sprudlar åter av entusiasm. Även Volvo Cars fortsätter sin ökade satsning på utveckling. Förra året ökades antalet FoU-anställda med nästan 600 personer, till över 4 700. Teknikområden som fått mer resurser är elektronik, drivlina och aktiv säkerhet.
Volvos Cars nysatsning på utveckling kom 2010, visar Ny Tekniks tidigare rankningslistor. Det var då som kinesiska Geely köpte bolaget från amerikanska Ford, som hållit utvecklingen i Sverige i strama tyglar.
Det visar vilket stort inflytande en ägare har över prioriteringen och lokaliseringen av FoU-satsningarna. Än så länge har de kinesiska ägarna ökat satsningen i Sverige, och det fortsätter även i år. Men det finns fortfarande kritiska röster som undrar när kineserna flyttar en större andel av Volvos utveckling till Asien.
Nätkamerabolaget Axis och nätverksbolaget Transmode har fått nya utländska ägare i år. Båda ägarna försäkrar – som vanligt – att utvecklingen ska vara kvar i landet. Hur mycket de löftena är värda kommer visa sig i Ny Tekniks kommande FoU-listor.
Fördelningen av de närmare 46 400 FoU-anställda på årets lista är extremt ojämn. Det brukar den vara. De tio första bolagen på listan står för nästan 80 procent av FoU-jobben. Ettan Ericsson står på egen hand för närmare en femtedel. Värt att notera är att siffrorna i tabellen gäller 31 december 2014, och att Ericsson sedan dess har avskedat 1100 personer i Sverige, varav en stor del arbetade med utveckling.
Förutom Cevt och Volvo Cars har ytterligare sju företag på listan adderat 100 eller fler FoU-anställda sedan förra året.
Astra Zeneca, som drog ner så kraftigt häromåret, motiverar ökningen med 177 forskare med att ”bolaget nu helt enkelt satsar mer på FoU”.
Trots ökningen i Mölndal är den svenska forskningen väsentligt mindre än för några år sedan. 2011 hade Astra Zeneca 3 600 FoU-anställda i Sverige. Förra året var de knappt 2 300.
Sju företag redovisar färre FoU-anställda denna gång. Akzo Nobel hänvisar till försäljningar av verksamhetsområden. Vattenfalls FoU-chef förklarar neddragningen med ”marknadsläget och minskade intäkter”. GKN Aerospace motiverar med att ”ett par utvecklingsprojekt gått över i serieproduktion”. Nya projekt har alltså inte kunnat kompensera för minskningen.
FoU-listan intill visar läget vid senaste årsskiftet. Men Ny Teknik har också frågat om rekryteringsplanerna för de kommande tolv månaderna. Ungefär hälften har lämnat en prognos, och sammantaget räknar dessa 24 företag med att behöva rekrytera ungefär 1 500 personer för jobb inom forskning och utveckling. I många fall handlar det endast om ersättningsrekrytering. Det är bara Cevt som anser sig behöva ett större antal nyrekryteringar.