Miljö

Kinas ”regnkaminer” ska få Tibet att frodas

Foto: Maduo.gov.cn
Foto: Xinjiang Meterorology

På den tibetanska högplatån är vattenbrist ett stort problem. Nu ska Kina lösa det genom att placera ut tiotusentals regnkaminer. Målet är att få tio miljarder ton regn över området.

Publicerad

Glöm regndanser och annat hokus pokus, för trots Tibets långa tradition av mysticism är det teknik som ska göra landet frodigt. Bakom projektet står China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), och deras idé är att placera ut kaminer på Himalayas bergssidor på en höjd över 5.000 meter. Tanken är att de ska producera nederbörd för områden som annars ligger i regnskugga. Det rapporterar tidningen South China Morning Post.

För trots att stora volymer fuktig luft passerar högplatån, är den en av de torraste platserna på jorden. Stora delar får mindre än tio centimeter regn om året, något som innebär att den kan definieras som en öken. De specialutvecklade kaminerna eldas med ett kemiskt bränsle, och de är byggda för att fungera på hög höjd under förhållanden med lite syre. Enligt CASC ska de kunna köras i nära vakuum i månader utan underhåll.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här