Innovation
Kina siktar på Star Trek-teknik

Kina har skickat upp världens första ”kvantsatellit”. Via den ska man forska kring det som kallats ”spöklik avståndsverkan”, och hoppas få till hackningssäker rymdkommunikation.
Satelliten Micius – döpt efter en forntida forskare – sköts upp från en bas i Gobiöknen tidigt på tisdagen, rapporterar AFP med hänvisning till den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.
Projektet kretsar kring kvantkommunikation, en spöklik process liknande den teleportering som utgör en bärande del i science fiction-filmer som Star Trek och Flugan. Den bygger på att atomer kan fås att ”spegla” varandra oavsett avstånd.
Ett första användningsområde för kvantkommunikation kan bli idiotsäker kryptering, vilket är ett uttalat mål för såväl kinesiska forskare som kollegor i västvärlden. Om man lyckas upprätta en kvantkrypterad informationskanal blir den omöjlig att avlyssna, förklarar Nya Kina – alla försök att snappa upp den gör att den automatiskt förstörs.
Forskarlag i Europa och USA har lyckats kvantkommunicera i liten skala och på kortare avstånd. Men poängen med teleportering ska ju vara att den är oberoende av avstånd, och Kina satsar nu på ett steg åt det hållet. Försök ska göras att åstadkomma kvantkommunicering till och från Peking och den avlägsna staden Ürümqi via Micius, enligt Nya Kinas rapport.