Populärteknik

Kina anklagar USA för Tiktok-mobbning

Kina anklagar USA för "ren mobbning" sedan Donald Trump ökat pressen för att den amerikanska delen av Tiktok ska säljas till ett amerikanskt företag.

Publicerad

- Det här bryter mot alla marknadsekonomins principer och Världshandelsorganisationens regler om öppenhet, transparens och icke-diskriminering, säger Wang Wenbin, talesperson för utrikesdepartementet.

Trump gav Tiktok deadline

USA:s president Trump har gett Tiktok sex veckor på sig att sälja – annars förbjuds appen i USA. USA hänvisar till den nationella säkerheten eftersom appen samlar stora mängder personlig information om sina användare och är förpliktigad att dela den med kinesiska myndigheter om de kräver det.

Wang avfärdar anklagelserna och säger att USA:s säkerhetsskäl för att slå ner på kinesiska företag inte håller, företagen följer internationella regler och amerikanska lagar.

- Men USA ger sig på dem på påhittade grunder. Det här är bara politisk manipulation, säger Wang och varnar USA för att "öppna Pandoras ask".

"Fientligheten mot Kina ökar"

I ett internt brev till de anställda skriver Zhang Yiming, vd för Tiktoks kinesiska ägare Bytedance, att USA:s mål inte varit att tvinga fram en försäljning utan att förbjuda appen. I brevet skriver han också att fientligheten mot Kina ökat i flera länder de senaste två åren och att företaget måste räkna med ytterligare svårigheter.

Brevet, vars innehåll bekräftats av en källa till nyhetsbyrån Reuters, skickades bara till kinesiska anställda sedan nyheten om att Bytedance förhandlade med Microsoft om att sälja resulterat i hård kritik mot företaget och Zhang.

Fakta: Tiktok

Tiktok är en app där användare skapar och delar filmklipp, ofta tillsammans med musik. Tiktok ägs av det kinesiska teknikföretaget Bytedance som först lanserade appen i Kina 2016, då med namnet Douyin. Bytedance köpte i november 2017 upp en liknande musikapplikation, Musical.ly, som sedermera integrerades med Tiktok.

Tiktok är i dag en av världens snabbast växande sociala medier-plattformar och passerade enligt analysföretaget Sensor Tower i april två miljarder nedladdningar världen över.

Moderbolaget Bytedance mer än fördubblade sin omsättning mellan 2018 och 2019, till motsvarande ungefär 150 miljarder kronor, rapporterar Bloomberg. Enligt obekräftade medieuppgifter skissar Bytedance på börsintroduktioner för såväl moderföretaget som Tiktok.