Innovation

KI avskedar Paolo Macchiarini

Paolo Macchiarini, foto från 2010. Foto: TT / Lorenzo Galassi
Paolo Macchiarini, foto från 2010. Foto: TT / Lorenzo Galassi

Den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini avskedas. Det meddelar Karolinska Institutet i pressmeddelande.

Publicerad

Delar av styrelsen har bytts ut, rektor har avgått och en ledande stamcellsforskare har avgått från Nobelkommittén. Svallvågorna efter den så kallade Macchiarini-affären har rullat in över Karolinska sedan i slutet av januari. Idag fattade personalnämnden vid Karolinska Institutet att beslutet avskeda kirurgen Paolo Macchiarini. Processen har varit i gång sedan i slutet av februari. Då hade man redan tidigare beslutat att hans anställning när hans förordnande tog slut 30 november i år. Men nu sägs han alltså upp.

– Det är omöjligt för KI att fortsättningsvis ha något som helst samarbete med Paolo Macchiarini. Han har agerat på ett sätt som har fått mycket tragiska konsekvenser för drabbade individer och deras familjer. Hans agerande har skadat förtroendet för KI och för forskningen generellt sett, säger personaldirektör Mats Engelbrektson.

Paolo Macchiarini rekryterades som gästprofessor till Karolinska institutet år 2010. Dit kom han för att leda forskningen inom det heta forskningsområdet regenerativ medicin. Med luftstrupar av plast, täckta av patientens egna stamceller, skulle svårt sjuka patienter räddas till livet. Fungerade konceptet skulle andra hållbara livsnödvändiga organ som inte stöttes bort av immunförsvaret kunna skapas och organbrist bli ett minne blott. Av de tre som opererades vid Karolinska sjukhuset 2011 och 2012 är två döda och den tredje ligger i intensivvård. Ingreppen utreds nu av åklagare som "vållande till annans död eller vållande till kroppsskada". Alla tre anses vara grova brott. Ytterligare fem patienter som inte var lika svårt sjuka opererades senare i ryska Krasnodar och i USA. Fyra av dem har avlidit

Karolinska institutet konstaterar att Paolo Macchiarini har agerat och bedrivit verksamhet på ett sätt som inte är förenligt med en anställning vid KI. Som skäl till avskedandet uppges:

  1. Paolo Macchiarinis verksamhet vid Kuban State Medical University i Krasnodar är oförenlig med KI:s värdegrunder och har skadat KI:s anseende.
  2. Paolo Macchiarini har inte sanningsenligt och fullständigt redovisat sina bisysslor.
  3. Paolo Macchiarini har lämnat oriktiga eller missvisande uppgifter i de CV han har lämnat in till KI
  4. Paolo Macchiarini har visat oaktsamhet i forskning enligt KI:s utredning 2015.

Ny Teknik har sökt Paolo Macchiarini för en kommentar men inte lyckats nå honom.