Populärteknik
Kemidoktorns bästa silverputs
Häxan, tandkräm eller ketchup? Vilket är det bästa silverputsmedlet? Ingetdera. Gör som kemidoktorn – använd aluminiumfolie, bakpulver och hett vatten.
Den här artikeln publicerades första gången 2010. Ny Teknik har publicerat en uppföljning, där metoden kritiseras på grund av att den kan ge upphov till att silver sköljs ned i avloppet, och att det giftiga silvret sprids till miljön.
Om man putsar sitt silver enligt metoden behöver vattnet samlas in och lämnas som farligt avfall.
– Det är oftast det enklaste och snabbaste sättet att få silver blankt. Dessutom är det skonsamt mot silvret, säger Fabian Taube, doktor i oorganisk kemi, till Ny Teknik.
Svarta silverbestick är ingen höjdare. Särskilt inte när man upptäcker det strax innan man ska duka finbordet.
Att det är ett problem vittnar alla sökningar om silverputsning på Ny Tekniks webbsajt om.
Därför tog vi kontakt med kemisten Fabian Taube och hans syster Malin Rehnström, som under sin lärarutbildning på Umeå universitet gjorde en djupdykning i silverputsandets ädla konst.
Enkel, effektiv och skonsam mot silvret
Tillsammans med kollegan Monica Björnfot jämförde hon olika putsmetoder och tog sin bror Fabian till hjälp med de kemiska formlerna. Fabian Taube var då doktorand i oorganisk kemi vid Umeå universitet.
– Det är svavelföreningar från luft och proteinrik mat, och syret i luften, som gör att silverbestick som ligger i lådan för länge svartnar och får en missfärgad kant runt skeden och på gaffelns spetsar, säger Fabian Taube.
Silver + svavelföreningar + syre blir silversulfid + vatten.
Det är silversulfiden, Ag2S, som är den svarta beläggningen på silvret och det gäller att komma fram till en metod som är både enkel, effektiv, miljövänlig och skonsam mot silvret.
Gäller råden från er uppsats fortfarande?
– Javisst. Om man väljer att putsa sitt silver med hjälp av aluminium, karbonat (bakpulver) och vatten gör man det smidigt för sig samtidigt som det går väldigt snabbt och det blir bra resultat, säger Malin Rehnström till Ny Teknik.
Steg för steg: så här gör man
- Bottna en glasform med aluminiumfolie eller använd en aluminiumkastrull.
- Strö över lite bakpulver, lägg på silvret och strö ytterligare lite bakpulver över.
- Häll sedan på kokande vatten och låt stå till dess att vattnet svalnat så mycket att det går att lyfta upp silvret.
- Det bubblar rätt kraftigt när karbonaten förenas med vatten och ger ifrån sig kolsyra.
- Aluminium, som är en oädel metall, oxideras till aluminiumjoner samtidigt som de avger elektroner till silverjonerna i silversulfiden i en så kallad redoxprocess.
- Under den här processen vandrar elektronerna genom den metalliska kontakten mellan aluminiumfolien och silvret till beläggningen på silvrets yta.
Uppdatering: Vattenbadet som blir kvar behöver samlas in och lämnas till en återvinningscentral som farligt avfall då det innehåller silver.
– Där reduceras silverjonerna i silversulfiden till gediget silver. Inget silver förloras, säger Fabian Taube och ger formeln för reaktionen:
2 Al(s) + 3 Ag2S(s) + 6 H2O(l) - 6 Ag(s) + Al2O3(s) + 3 H2S(g)
Men om man nu inte har något bakpulver hemma och snabbt vill få silverbesticken blanka. Hur gör man då?
– Då tar man ketchup. Det har ingen slipande effekt och är skonsamt mot silvret. Dessutom är tillverkning av ketchup miljövänligare än tillverkning av silverputs och aluminiumfolie, säger Malin Rehnström.
Men hon tillägger att om silvret har en väldigt stark beläggning eller gravyr är det faktiskt bara metoder med en liten slipande effekt som fungerar tillfredsställande, typ Häxans silverpust eller tandkräm.
Hon säger också att de försök som hon och Monica Björnfot gjorde i Umeå utfördes på äkta silverskedar.
Däremot är det inte lämpligt att rengöra nysilverföremål där den underliggande metallen är framnött med aluminiummetoden.
– Det låter rimligt, säger Fabian Taube.
Fotnot 1. Många använder hushållssoda i stället för bakpulver. Båda är karbonater. Hushållssoda är ren natriumkarbonat medan bakpulver innehåller natriumvätekarbonat. Den senare inte är lika basisk/alkalisk som den förra.
Fotnot 2. Youtube-klippet om silverputning med aluminiummetoden kommer från kemisterna på Lunds tekniska högskola och LTH:s årliga julkalender.