Populärteknik

Katastrof för Samsung – trasiga skärmar på vikbara Galaxy Fold

Flera recensionsexemplar av Samsung Galaxy Fold har problem med trasiga skärmar. Foto: Kelvin Chan/AP

Samsung vikbara mobil får en tuff debut. Flera recensenter har råkat ut för märkliga problem med Galaxy Fold.

Publicerad

Samsung beskriver sin vikbara mobil Galaxy Fold som banbrytande, men än så länge verkar den mest ha orsakat sammanbrott. I veckan har de första recensionsexemplaren skickats ut till journalister, och redan rapporterar flera medier om trasiga telefoner.

Och vi som knappt hunnit glömma haveriet med den självantändande telefonen Galaxy Note 7.

CNBC-reportern Steve Kovach har laddat upp en kort videofilm där ena halva av mobilens huvudskärm blinkar febrilt och hela skärmen sedan låser sig.

”Efter en dags användning”, konstaterar han lakoniskt.

Enligt Samsung ska Galaxy Fold klara att vikas över 200 000 gånger. Men Mark Gurman på Bloomberg har laddat upp en bild på Twitter där halva mobilens huvudskärm plötsligt blivit helt svart.

The Verge i sin tur skriver i en lång artikel om hur vecket där skärmarna viks ihop är väldigt framträdande – och hur det har uppstått en mystisk utbuktning på skärmen efter bara ett par dagars användning.

Plastfilmen kan förklara problemet

En tänkbar förklaring till problemen är att huvudskärmen på Galaxy Fold har en slags plastig skyddsfilm över sig. Recensenterna beskriver hur den ser ut som en tjockare version av de skärmskydd i plastfilm som finns på vissa nya telefoner när de säljs (däribland Samsung Galaxy S10), och menar att den ser avtagbar ut – men så är inte fallet.

I några fall verkar problemen ha uppstått när recensenterna försökt ta bort skyddsfilmen. Youtube-stjärnan Marques Brownlee skriver exempelvis att han försökte ta bort den vilket ledde till att skärmen slocknade och han blev tvungen att be Samsung och ett nytt recensionsexemplar.

Samsung skriver i en kommentar till The Verge att de ska samla in de trasiga recensionsexemplaren och undersöka vad som gått snett. När mobilen börjar säljas om ett par veckor lovar Samsung också att inkludera en tydlig varningstext där det framgår att man inte ska ta bort skyddsfilmen.

Lanseringen ska ske som planerat den 26 april i USA och den 3 maj i Europa. Prislappen väntas hamna runt 22 000 kronor.