Opinion
Kärnkraften visar ländernas olikhet

LEDARE. Sveriges och Finlands inställning till kärnkraft visar hur olika de båda grannländerna är. Det skriver Ny Tekniks tf chefredaktör Kalle Anrell.
Att åka färja mellan Åbo i Finland och Stockholm i Sverige tar elva timmar i maklig fart. Avståndet i inställningen till det mest omdebatterade energislaget är betydligt större. Kärnkraften är kanske det tydligaste exemplet på ländernas olikheter just nu.
I Sverige ska flera reaktorer avvecklas. Barsebäck har kommit längst, men Uniper-kollegan i Oskarshamn står näst på tur.
Reporter Anna Orring åkte till Småland och träffade ingenjörer på OKG som redan är i gång och arbetar med avvecklingen. Alla ingenjörsutmaningar är spännande. Och att avveckla en reaktor är en utmaning. Det är därför inte oväntat att ingenjörerna säger att det här ska bli jätteroligt. Lika roligt är det såklart inte för Uniper som investerade stora summor i framför allt O2 för att den skulle generera el i många år framöver.
I Finland är läget helt omvänt.
Olkiluoto 3, OL3, är visserligen försenad och har blivit många miljarder dyrare än förväntat, men nästa år ska reaktorn komma i gång. Vid vårt besök var byggtempot mycket högt. Och det förbereds redan för att ytterligare en reaktor ska byggas vid finska västkusten.
Bakgrunden är att den finska industrin har krävt ny kärnkraft. Eftersom landet inte kan falla tillbaka på en trygg vattenkraft för att säkra energibalansen så är valmöjligheterna färre än för de svenska politikerna.
Generation 4 i kärnkraftsutvecklingen närmar sig, men OL3 är den modernaste i världen i generation 3. Jonas Askergren och Anna Orring reder ut läget för de olika kärnkraftsgenerationerna.
Kärnkraftstemat kan ni läsa om här.
Vi har skrivit en del om tvättmaskiner på sista tiden. Till exempel om en som klarar sig utan tvättmedel.
Läs mer:
Snart får Ny Teknik en ny chefredaktör. Per Danielson kommer att ta över tidningen. Han är it-ingenjör i botten och kommer närmast från IDG där han varit ansvarig för fyra tidningar. Läs intervju med honom på nyteknik.se.