Digitalisering

Kanada ”säkrar nätverk” – stänger 5g-dörren för Huawei

Premiärminister Justin Trudeaus regering portar kinesiska Huawei från landets 5G-nät. Arkivbild. Foto: Justin Tang/AP/TT
Premiärminister Justin Trudeaus regering portar kinesiska Huawei från landets 5G-nät. Arkivbild. Foto: Justin Tang/AP/TT

Kanada kommer inte att ge kinesiska Huawei och ZTE tillgång till landets 5G-nät. ”Det här beslutet kommer att säkra våra nätverk i många generationer framåt, säger industriminister Francois-Philippe Champagne.

Publicerad

Beslutet var väntat och kommer efter att USA och flera västländer fattat liknande beslut.

– I dag presenterar vi vår avsikt att förbjuda inkluderandet av Huaweis och ZTE:s produkter och tjänster inom Kanadas telekomsystem, säger Francois-Philippe Champagne på en presskonferens enligt CBC.

Kanada har sedan 2019 övervägt ett stopp för företagen, men flera gånger skjutit upp ett beslut.

Misstänker spionage

Huawei är världens största tillverkare av utrustning för telekomnätverk, och en av världens största tillverkare av mobiltelefoner. Men flera länder misstänker företaget för spionage och säkerhetshot. USA har pressat Kanada för att grannen i norr ska stoppa Huawei av just den anledningen.

– Företag inom telekombranschen i Kanada kommer inte tillåtas ha produkter eller tjänster i sina nätverk som sätter vår nationella säkerhet i fara, säger Champagne.

Företaget – som även portats från bygget av det svenska 5G-nätet med motiveringen att det finns säkerhetsrisker med dess komponenter – har vid upprepade tillfällen förnekat både teknikstöld och att dess produkter utgör ett säkerhetshot.

Långvarig konflikt

Men frågan är extra intrikat i just Kanada.

Den kinesiska telekomjättens finanschef Meng Wanzhou, dotter till koncernchefen Ren Zhengfei, hölls i husarrest i Vancouver i Kanada mellan 2018 och 2021, för att ha lämnat falska uppgifter till en USA-baserad bank. Fallet har fått stora konsekvenser på såväl politisk som ekonomisk nivå.

Så sent som på onsdagen lättade Kina på ett treårigt importstopp av raps, vilket ses som ett svar på att Meng Wanzhou tilläts återvända till hemlandet. Före stoppet hade Kina stått för 40 procent av Kanadas rapsexport.

Kina har inte svarat på Kanadas Huawei-stopp, men enligt CBC sade Kinas ambassadör i Kanada i fjol att det skulle "sända fel signaler" om Huawei stängdes ute. Och utrikesdepartementet varnade för att ländernas relation stod inför ett vägval.