Innovation

Kan deras nanopulver motverka diabetes?

Stora drömmar. Svenska bioteknik-startupen vill skapa en helt ny behandling av prediabetes, ett förstadium av typ 2-diabetes. Från vänster i bild: Erik Waara, Ghislaine Robert Nicoud, Sana Alajmovic, vd och medgrundare, och professor Tore Bengtsson, medgrundare. Foto: Sigrid Therapeutics
"Varför vänta med behandling till det att människor har blivit sjuka? Vi tror att prevention kan vara nyckeln till att förhindra själva insjuknandet", säger Sana Alajmovic, vd på Sigrid Therapeutics. Foto: Sigrid Therapeutics
Ghislaine Robert Nicoud och Erik Waara i ett av Sigrid Therapeutics laboratorium i Stockholm. Foto: Sigrid Therapeutics

Ett drickbart pulver av kiseldioxidpartiklar kan bli en framtida nyckel i kampen mot diabetes. Bakom innovationen står det svenska bioteknik-hoppet Sigrid Therapeutics.

Publicerad

(Artikeln är uppdaterad)
Antal diabetessjuka ökar i snabb takt. Så pass snabbt att framför allt typ 2-diabetes, tidigare kallat åldersdiabetes, kan liknas vid en epidemi. År 2030 väntas 578 miljoner människor världen över vara drabbade av sjukdomen. Forskare varnar dessutom för att diabetesepidemin kan leda till en akut brist på insulin om tio år.

Finns ett av svaren på hur den utvecklingen kan stävjas i ett laboratorium vid Stockholms universitet? Sedan 2014 har svenska Sigrid Therapeutics arbetat med att utveckla vad som, enligt egen utsago, ska bli världens första medel för behandling av prediabetes, som är ett förstadium till diabetes typ 2.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här