Populärteknik

Kan den här märkliga mobilen rädda Androidskaparens nya bolag?

Ovanlig design. Essentials nya telefon tar ut svängarna rejält för hur en smart mobil kan se ut 2019. Foto: Essential
Ovanlig design. Essentials nya telefon tar ut svängarna rejält för hur en smart mobil kan se ut 2019. Foto: Essential
Den nya mobilen, med kodnamnet 'Gem', använder en version av Android som är specialanpassad för den smala skärmen. Foto: Essential
Den nya mobilen, med kodnamnet "Gem", använder en version av Android som är specialanpassad för den smala skärmen. Foto: Essential
När 'Gem' når butikerna, och hur mycket mobilen ska kosta, är ännu okänt. Foto: Essential
När "Gem" når butikerna, och hur mycket mobilen ska kosta, är ännu okänt. Foto: Essential

Essential Phone har hittills varit en stor flopp. Nu smygvisar vd:n och tidigare Androidchefen Andy Rubin upp en ny telefon - och den ser inte ut som något annat på marknaden.

Publicerad

Entreprenören och före detta robotingenjören Andy Rubin är arkitekten bakom Googles populära mobila operativsystem Android. Rubin lämnade dock sökjätten 2014 för att starta hårdvarubolaget Essential, som bygger telefoner som säljs i samma namn.

Men satsningen har hittills varit ett misslyckande. Bolagets första telefon, Essential Phone, fick mycket uppmärksamhet inför lanseringen, men sålde sedan bara i 88 000 exemplar under de första sex månaderna, vilket pressade fram stora prissänkningar.

Tar ut svängarna med en ny modell

Nu laddar Andy Rubin och Essential om. Redan i våras kom de första uppgifterna om bolagets nästa modell, Essiential Phone 2, som då utmålades som en konkurrent till Googles Pixel-telefoner.

Tidiga konceptbilder visade en mobil med en skärm som nästan täcker hela framsidan och ett kamerasystem med flera bildsensorer på baksidan. En design som går helt i linje med hur de flesta premium-smartmobiler ser ut 2019.

Men det verkar som att Essential också har något helt i görningen. På Twitter publicerade Andy Rubin nyligen bilder och en video på en ny mobiltelefon som inte påminner om någon annan mobil på marknaden.

”Ser mer ut som en fjärrkontroll”

Enheten, som kallas "Gem", har en design som snarare för tankarna till en fjärrkontroll än en smartmobil. Telefonen verkar ha samma höjd som dagens smarta mobiler, men en skärm som är hälften så bred. På baksidan syns en ensam bildsensor och vad som kan vara en fingeravtrycksläsare.

En intressant detalj är att hur gränssnittet har anpassats för den ovanligt smala telefonen. Det innebär att applikationer som Google Maps visas upp i en avskalad version där vissa funktioner har skalats bort. Apparna verkar också kunna visas upp i små fyrkantiga fönster, så kallade widgets, stapplade på varandra på den högsmala skärmen.

Andy Rubin avslöjar inga detaljer om när den här iögonfallade mobilen ska nå markanden, och vad den kommer att kosta. I ett uttalande till sajten 9to5Google säger Essential att man precis har börjat testa telefonen utanför labbmiljö, och att mer information är att vänta inom kort.

Rubin anklagas för sexövergrepp

Att Andy Rubin ändå valt att publicera bilder av telefonen i ett så tidigt skede kan tolkas som ett försök att skapa positiv uppmärksamhet kring Essential.

På sistone har skriverierna om bolaget präglats av uppgifterna om att Andy Rubin fick lämna Google efter en utredning om sexövergrepp mot en kvinnlig anställd.

Techmiljardären Rubin har dessutom anklagats för vara delaktig i att driva en "sexring", där kvinnor har sålt sex till män.