Populärteknik

Kameran med 16 inbyggda objektiv

De 16 objektiven i den nya kameran tar var sina bilder som sätts samman till ett foto på upp till 52 megapixel. Foto: Light
De 16 objektiven i den nya kameran tar var sina bilder som sätts samman till ett foto på upp till 52 megapixel. Foto: Light

En ny typ av kamera är egentligen 16 kameror som kan bli ett alternativ till spegelreflexkameran.

Publicerad

Det amerikanska företaget Light har utvecklat en ny typ av kamera som kan bli ett billigare och mindre alternativ till digitala spegelreflexkameror.

Kameran som heter L16 är egentligen 16 kameror med var sitt objektiv och bildsensor på 13 megapixel i ett hölje. Kameramodulerna är uppdelade i tre grupper där brännvidderna i respektive grupp är 35mm, 70mm och 150mm. Om alla objektiven används för att fota ett motiv kan de 16 exponeringarna automatiskt sättas samman till en bild som kan bli upp till 52 megapixel stor.

Bilderna från kameran kan sedan bearbetas i en dator där fotografen i efterhand exempelvis kan ändra skärpedjupet i bilden.

- Vi tror inte att alla fotografer skippar sina digitala spegelreflexkameror  och köper en av våra men vi tror att det finns en stor grupp människor som uppskattar storleken, priset och den låga vikten, säger Lights vd Dave Grannan till MIT Techology Review.

Kameran ska börja säljas i mitten av 2016 och de som gör en beställning redan nu får betala motsvarande 11 000 kronor.