Övriga nyheter

Kameran Kodak Pixpro SP360 en frisk fläkt med svagheter

360-kameran kan användas som övervakningskamera, konferenskamera eller som en actionkamera. Foto: Ola Jacobsen
360-kameran kan användas som övervakningskamera, konferenskamera eller som en actionkamera. Foto: Ola Jacobsen
Kodak Pixpro SP360 Action Camera.
Kodak Pixpro SP360 Action Camera.

NY TEKNIK TESTAR. En mångsidig kamera som tar bilder eller filmer i 360 grader. Ny Teknik har testat Kodak Pixpro SP360 som är en frisk fläkt på kamerahyllan.

Publicerad

Medan resten av tillverkarna av actionkameror försöker bräcka varandra i upplösning och bildfrekvens satsar återuppväckta Kodak på 360-gradersteknik.

– I dag filmar många med flera actionkameror samtidigt för att fånga helheten. Tanken är att en enda SP360 ska kunna göra det jobbet i stället. Dessutom kan den användas i många andra sammanhang. Vi vet inte än hur långt den här tekniken kan tas, säger Austin Kazami, chef för JK Imaging som har köpt rätten att sälja kameror under Kodaks varumärke under tio år.

En 360-graderskamera öppnar upp för helt nya sätt att filma. I stället för att tvingas välja utsnitt vid filmningsögonblicket spelas alla vinklar i en halvsfär in samtidigt.

Väl i Kodaks program i datorn har man flera val. Man kan välja konventionellt filmutsnitt, en uppsjö andra utsnitt, eller exportera en vanlig film. I det här läget har man även möjlighet att göra panoreringar i 360-filmen under exporten.

Här blir kamerans svagheter uppenbara. Hur man än gör känns bilden väldigt förvriden. Det kan användas som en cool effekt om man filmar situationen med andra kameror också, men att göra en hel film på det här sättet blir snabbt tröttsamt för tittaren.

Sensorn har också uppenbara problem med att fånga både ljusa och mörka partier i samma bild. Antingen blir det mörka helt svart eller det ljusa helt vitt.

Man kan även välja att exportera 360-filmen i sin helhet för att visas på till exempel Youtube. Med nyligen tillagt stöd kan tittaren där själv välja vinkel eller utforska filmen med 360-glasögon som till exempel Oculus Rift.

Att filma med kameran är enkelt. Man sätter på den och om man behöver en skärm för att se vad kameran ser kopplar man enkelt ihop den med en app i sin smarta telefon eller surfplatta. I och med att Pixpro SP360 filmar ett så stort område kan man oftast filma utan att använda appen.

Pixpro SP360 konkurrerar inte bara direkt med till exempel Gopro. Den kan till exempel också användas som kamera för videokonferenser eller övervakning. Använd som konferenskamera mitt på bordet hamnar alla närmast kameran.

Som övervakningskamera täcker den ett betydligt större område än konventionella vidvinkelkameror.

Den har också inbyggda övervakningsfunktioner som tre timmars loopinspelning och rörelsedetektor som startar inspelningen vid aktivitet i det avfilmade området.

Kodak Pixpro SP360 är utan tvekan en frisk fläkt på actionkamerahyllan där alla apar efter Gopro. För den som verkligen har nytta av 360-funktionen är det en drömkamera men den som mest behöver en vanlig actionkamera borde satsa på det i stället för att inte bli besviken.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Kodak Pixpro SP360 Action Camera

Sensor: 16 megapixel.

Optik: Fast lins med bländare F2.8 som tar 360-graders sfäriska bilder.

Visningsalternativ: Dom (214 grader), front (212 grader), global (360 grader), ring, segment (180 grader fram och 180 grader bak) och panorama.

Höghastighetsfilm: 120 bilder/sek med 848 × 480 pixlars upplösning.

Upplösning, film: Full HD-video i 1 920 × 1 080 vid 30 bilder/sek.

Inkapsling: Stöt-, damm-, frys- och stänksäker. Vattentät med medföljande undervattenshus.

Storlek: 41 × 50 × 38 mm, 103 gram.

Pris: 4 000 kronor.

Tummen upp +

+ Smidigt att fånga många vinklar med en och samma kamera.

+ Väldigt mångsidig -kamera. Kan användas till mycket mer än att filma.

+ Levereras med 18 olika tillbehör. Bra för den användare som kommer att vilja fästa kameran på många olika sätt utan att lägga tusentals kronor på extra tillbehör.

Tummen ner -

– Låg bildkvalitet -jämfört med Gopro. -Fräter lätt ut ljusa -partier och kan skapa märkliga färgeffekter.

– Programmet för Mac OS kraschar ofta.