Populärteknik

Källa: Nvidia vill dra sig ur uppsnackade Arm-affären

Nvidias vd Jen-Hsun Huang visar upp ett grafikkort vid en mässa 2017. Foto: Chiang Ying-Ying/AP/TT
Nvidias vd Jen-Hsun Huang visar upp ett grafikkort vid en mässa 2017. Foto: Chiang Ying-Ying/AP/TT

Mer och mer talar för att världens största halvledaraffär inte blir av. Enligt Bloomberg flaggar nu även Nvidia för att Arm-uppköpet kan gå i stöpet.

Publicerad

Nyheten om att grafikkortstillverkaren Nvidia köper chipbolaget Arm för 350 miljarder kronor slog ner som en bomb i september 2020.

Nagelfars av myndigheterna

Mycket pekar nu på att uppköpet kanske aldrig blir av. Bland annat anser amerikanska konkurrensmyndigheten Federal Trade Commission, FTC, att affären bör stoppas.

Anledningen är myndigheten anser att affären skulle ge Nvidia för stor kontroll över teknik som konkurrerande chipbolag förlitar sig på vid tillverkning. Liknande tvivel har hörts även från EU-kommissionen och brittiska myndigheter.

"Förväntar sig att köpet stoppas"

Affären måste vara färdig i september, men nu uppges även Nvidia vara skeptiskt till att uppköpet godkänns. Enligt den amerikanska affärstidningen Bloomberg har grafikkortstillverkaren börjat meddela partners att man förväntar sig att uppköpet inte går igenom.

Stoppas uppköpet betyder det att Nvidia bryter sitt avtal med det japanska investmentbolaget Softbank, Arms nuvarande ägare. Softbank förbereder sig, enligt Bloomberg, på att istället ta Arm till börsen om uppköpet spricker, skriver The Verge.

Enorm möjlighet för Nvidia

Sammangåendet med Nvidia och Arm, världsledande inom sina områden, har siats få stor betydelse för den fortsatta utvecklingen av ai-beräkningar på alla typer av plattformar.

”Affären innebär en enorm möjlighet för Nvidia. I dag levererar de visserligen hundratals miljoner grafikkort till sina kunder, men antalet tillverkade Arm-processorer räknas i många miljarder varje år. De sitter överallt. I alla mobiltelefoner, surfplattor, wearables och de flesta iot-produkter. Nvidias chip å sin sida finns i datorer, självkörande bilar och inte minst datacenter, där de blivit allt mer populära för att öka beräkningstakten”, skrev Ny Tekniks Simon Campanello i en analys.