Digitalisering

Kalifornien stämmer techjätten Amazon

Kalifornien stämmer Amazon, och anklagar teknikjätten för att bryta mot delstatens konkurrenslagstiftning genom att pressa säljare att inte sänka sina priser på andra handelsplattformar.

Publicerad

En 84 sidor lång stämningsansökan har lämnats in till högsta domstolen i San Francisco. Den påminner om en stämning som lämnades in i Washington DC förra året, som avslagits men som överklagats.

Amazon anklagas för att bland annat pressa säljare att bibehålla högre priser på sina produkter på andra sajter än Amazons handelsplattform.

Kunde ha varit billigare

Det skadar både säljare och konsumenter, hävdar Kaliforniens chefsåklagare Rob Bonta.

"Amazon tvingar handlare att ingå avtal som håller priserna artificiellt höga, väl medvetna om att de (handlarna) inte har råd att säga nej" säger Bonta i ett uttalande och tillägger:

"Många av de produkter vi köper online skulle vara billigare om marknadskrafterna lämnades fria."

Amazon kräver att säljare som använder sig av bolagets ehandelsplattform inte listar sina varor billigare på andra sajter. Säljare som vägrar gå med på det kan få en mindre framträdande plats på Amazons sajt, exempelvis hamna längre ned vid sökningar. Eftersom Amazon är så stor aktör, hindrar åtgärderna konkurrensen, enligt Kalifornien.

Amazons talesperson: ”Är stolt”

Men teknikjätten hävdar att chefsåklagaren fått allt om bakfoten, och att det tvärtom skulle bli dyrare för kunderna om teknikjättens regler lättades – eftersom bolaget skulle riskera att lista varor med högre priser.

"Amazon är stolt över det faktum att vi erbjuder låga priser över det bredaste utbudet, och som alla butiker förbehåller vi oss rätten att inte lyfta fram erbjudanden till kunder som inte är konkurrenskraftiga", säger en talesperson.

Men en del säljare har hävdat att Amazons regler hindrar dem från att sälja sina egna varor till ett lägre pris, exempelvis på den egna sajten, något de annars hade kunnat göra eftersom de då inte behöver betala Amazon som mellanhand.