Krönikor
Julklappar med besk eftersmak
KRÖNIKA. Abdulai Yahaya tittar på mig, anklagande. Svetten rinner. Det brinner bakom honom och den massiva rökgasutvecklingen är giftig. Han tjänar sitt levebröd på en av världens största soptippar utanför staden Accra i Ghana.
Fotografen Pieter Hugos bilder från den gigantiska avskrädesplatsen har nyligen visats på Fotografiska i Stockholm. Bland skiten på marken ligger trasiga tangentbord och kretskort. Kanske från min senaste mobil?
Mobiler innehåller miljögifterna brom, kvicksilver, bly, klor och kadmium. Drygt en tredjedel av de 36 testade modellerna från tio olika tillverkare innehöll för höga halter av kvicksilver, enligt en undersökning från amerikanska Ecology Center för ett år sedan. Forskarna rapporterade också om för höga nivåer av giftiga ämnen i marken på elektronikåtervinningscentraler i Kina.
Det är enorma kvantiteter det handlar om. Det finns just nu närmare 7 miljarder apparater med mobilabonnemang runt om i världen. De kommer snart att slängas.
Svenska ungdomar skaffar en ny mobil var nionde månad. Mer än hälften av alla svenskar byter ut sin mobil innan den gått sönder, enligt en rapport från Naturvårdsverket som presenterades i maj i år.
Vi byter inte bara ut våra mobila prylar allt oftare. Vi använder allt fler också, samtidigt. Ericsson planerar för att nästa generations mobilnät, 5g, ska klara uppkopplingen av 500 miljarder prylar. Det är ingen framtidsutopi. Tanken är att 5g-näten ska kunna tas i bruk 2020.
Julen ökar på konsumtionen. Surfplattan har utsetts till årets julklapp av Elektronikbranschen. Det finns redan plattor med 7-tumsskärm för under 400 kronor att köpa i Sverige. Tidningen Computer Sweden spår att det snart finns ”tokbilliga” surfplattor och engångsplattor som ingår i familjebiljetten vid besöket på Kolmården.
Det låter inte alls osannolikt.
Engångsplattor! 500 miljarder uppkopplade prylar!
Jag är verkligen inte motståndare till de nya mobila prylarna. De nya surfplattorna har tagit världen med storm. Mig med. Och min 87-åriga mor som aldrig har använt en dator tidigare. Nu kan hon ta sig utanför dörren på ett nytt sätt.
Men jag vill att ingenjörernas innovationskraft även ska användas för att minska produkternas konsekvenser på miljön.
Så att varken Abdulai Yahaya i Ghana eller barnen i Kina riskerar att drabbas av giftiga gaser när alla världens engångsplattor och mobiler ska ”tas om hand”.
Det vore en bra julklapp.