Innovation

Jordbrukets metod gör fiskrens till foder

I dag körs mycket rester från den svenska fiskindustrin till Norge, där det blir fiskmjöl. Nu ska en ny metod testar i Sverige. Foto: André Maslennikov / IBL

Fiskrester kan bli grunden för ett svensktillverkat miljömärkt fiskfoder. Renset ska behandlas med samma typ av process som ensilage.

Publicerad

På åkrar är ensilagebalar en vanlig syn, där vallväxter konserveras genom en jäsprocess för att bli djurfoder. Nu ska forskningsinstitutet Rise i ett samverkansprojekt undersöka om metoden med ensilering går att använda för att skapa ett hållbart fiskfoder av rester från fiskindustrin.

I dag används rens som fiskhuvuden, ryggben och skaldjursrester främst till fiskmjöl, där råvaran först hettas upp och torkas och sedan mals. I en ensileringsprocess bryts fiskrenset i stället ned i en syrefri miljö. Förhoppningen i projektet är att få en process som kräver mindre energi och bevarar mer av näringsämnena.

– Ensilering är en gammal metod, och den används i Norge. Där sker produktionen mycket på känsla och är en form av hantverk, men vi vill titta på hur man kan optimera processen. Vi vill se vilka typer av syror som kan användas, och om vi kan tillsätta antioxidanter för att förhindra att fetter härsknar, säger Sophia Wassén, projektledare och forskare på Rise.

Tanken är att i slutänden få fram ett svenskt miljömärkt fiskfoder, genom att använda rens från fisk och skaldjur med miljömärkningen MSC.

Läs mer:

Processen ska först utformas på Chalmers i Göteborg, sedan testas i större skala i samverkan med företaget Rena Hav i Sotenäs i Bohuslän.

– Man tar fiskrens och maler ner det, och tillsätter syra för att sänka ph-värdet. Sedan läggs det i en silo, där processen spontant har sin gång. Fiskrenset bryts ned och man får en homogen produkt som har samma konsistens som filmjölk ungefär, säger Sophia Wassén

I nästa steg är tänkt att produkten ska torkas i en mild torkningsprocess, och användas som råvara i tillverkning av fiskfoder. I projektet, som heter Ensilage, ska fodret testas vid fiskodlingar hos SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Rena Hav fick i somras klartecken att bygga en anläggning i Sotenäs för att producera biogas av fiskavfall. Företaget har planer på att i framtiden använda det miljömärkta fodret för en landbaserad laxodling som ska byggas upp i trakten.

Rise har sedan tidigare ett projekt där restprodukten surlut från skogsindustrin omvandlas i en jäsprocess för att bli protein till fiskfoder.