Digitalisering

Jättelik radar i Sverige spårar rymdskrot

50 000 antenner på fem olika orter i Sverige, Norge och Finland bildar en av världens största radaranläggningar. Japan satsar nu i projektet som kan upptäcka rymdskrot ner till 1,5 cm som hotar satelliter och rymdstationer.

Publicerad

Samarbetet sker inom ramen för Eiscat (European Incoherent Scatter Scientific Association) som tog en radar för observationer av norrsken och atmosfär på höjder från 70 km till 1500 km i drift 1981. Japan anslöt till projektet 1996.

Nu finns beslut om en betydligt kraftigare radar kallad Eiscat 3D med prestanda som är mellan 50 och 100 högre än för den nuvarande anläggningen. Med den kan föremål ner till storleken 1,5 cm upptäckas på avståndet 1000 km, föremål som kan hota satelliter eller rymdstationer av olika slag. Eiscat 3D har kapacitet för observationer upp till 2000 km höjd.

Japan ska utveckla sändaren i den nya anläggningen som beräknas vara i drift 2022. De fem anläggningarna i Sverige, Norge och Finland ligger alla norr om Polcirkeln. Redan i höst ska en demonstrationsanläggning testas i Nordnorge.