Samhälle

Jättekonkurs slår mot svenska elektronikkunder

Den sydkoreanska redierijätten Hanjin har i princip gått i konkurs. Foto: Alamy
Den sydkoreanska redierijätten Hanjin har i princip gått i konkurs. Foto: Alamy

Stora förseningar och allmänt kaos. Den sydkoreanska redierijätten Hanjin har i princip gått i konkurs och nu kommer flera svenska kunder få vänta på varorna. I värsta fall hotas julhandeln.

Publicerad

– Det kommer bli jättestora förseningar, säger Fredrik Hermansson, ordförande för Göteborgs skeppsmäklareförening och också vd för Greencarrier Liner Agency.

Det kan handla om förseningar på uppemot ett par månader.

– Råkar det vara så illa att du har hela din julförsäljning av kläder eller liknande ombord på den här båten, då är det inte så jättelyckat, säger Christopher Pålsson, vd på konsultbolaget Maritime-insight.

Men han har ingen kännedom om att någon kund/företag skulle vara drabbat.

Kläder, elektronik och livsmedel tillhör de största importgrupperna. Enligt Financial Times skeppar elektronikjätten Samsung 40 procent av sin export med Hanjin, LG cirka 20 procent.

Hanjin är världens sjunde största containerrederi och med stora frakter av alla typer av konsumtionsvaror även till Sverige. Omkring hälften av rederiets närmare 100 fartyg har, i många fall av fordringsägarna, stoppats från att lämna hamnar och på flera håll nekas de tillträde till hamnar som de är på väg till. Exakt vilka kunder som drabbas är oklart.

– Men mycket varor kommer att bli stående, säger Fredrik Hermansson.

I USA har handelsorganisationer begärt hjälp från regeringen för att minimera skadorna.

Bakgrunden är hård konkurrens för rederierna som under en längre tid haft stora ekonomiska problem.

– Det är en otrolig överetablering, en stenhård global marknad, säger Berit Blomqvist, vd på Sveriges Skeppsmäklareförening.

Det är ovanligt att så här stora rederier tillåts att gå i putten, ofta räddas de av staten och Fredrik Hermansson hade trott att detta skulle ske nu också. Hanjin är inte ensamt i sin prekära situation med jätteskulder på kontot.

– Det finns fler bolag i samma situation, säger Hermansson som tror på mer av allianser och ihopslagningar i branschen.

Hanjins agent i Sverige, Georg Hansen Shipping, har inte gått att nå för en kommentar. På sin hemsida skriver skeppsmäklaren att den troliga följden blir att de beställda varorna kommer att skickas på annat sätt. Risken är både förseningar och fördyringar för beställarna.

I andra änden är handeln på lite sikt förstås vinnare på de kraftigt fallande transportkostnaderna.

– Vi konsumenter gynnas av den här utvecklingen, säger Christopher Pålsson.

Att frakta en container från Kina till Göteborg kostar omkring 1 500 dollar.

– Det är ju gratis i princip, säger Pålsson.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!