Premium

Jätteförsenade finska reaktorn Olkiluoto 3 ansluten till elnätet

Det finländska kärnkraftverket Olkiluoto vid bygget av reaktor 3 år 2008. Nu har reaktorn startat. Foto: Robert Henriksson/SvD/TT
Det finländska kärnkraftverket Olkiluoto vid bygget av reaktor 3 år 2008. Nu har reaktorn startat. Foto: Robert Henriksson/SvD/TT

Kärnkraftverket Olkiluotos tredje reaktor har börjat producera el. På lördagen anslöts reaktorn till stamnätet.

Publicerad

Vid anslutningen till stamnätet låg reaktorns elektriska effekt på 103 MW. Under en cirka fyra månader lång testperiod kommer effekten successivt att ökas till maximala 1 600 MW.

Reaktorn är av typen EPR, europeisk tryckvattenreaktor. Med en maxeffekt om 1 600 MW blir Olkiluoto 3 den största elproduktionsenheten i Norden och går om Oskarshamn 3, som har 1 450 MW.

Från och med juli, när Olkiluoto 3 går för fullt, ska den kunna ge 13 TWh per år. Totalt använde Finland 81 TWh år 2020.

Ska få ner importen av el

Kärnkraftsägaren TVO räknar med att reaktorn kan stå för ungefär 14 procent av Finlands elbehov. Därmed ska även landets elimport minska.

– När Olkiluoto 3 kopplas in på elnätet kommer det att öka Finlands självförsörjningsgrad, men vi kommer inte att bli helt självförsörjande, sa TVO:s elproduktionschef Marjo Mustonen i en tidigare intervju med Ny Teknik.

Än så länge är Finland en relativt stor elimportör. 2020 kom 18,5 procent av elanvändningen utifrån. TVO räknar med att den nya reaktorn ska få ner nettoimporten till cirka fem procent framöver.

Även om effekten i reaktorn kommer att variera mycket under den fyra månader långa testfasen bedömer TVO att Olkiluoto 3:s bidrag blir 3-4 TWh under perioden.

Förseningar och fördyringar

Olkiluoto 3 har blivit ökänt på grund av de stora förseningar och fördyringar som har uppstått under bygget. Reaktorn skulle ha tagits i drift 2009 och har alltså försenats med mer än tio år.

Problemen har handlat om kvalitet, planering och felaktiga reservdelar och lett till ekonomiska tvister mellan TVO och leverantörerna Areva och Siemens.

Olkiluoto ligger på den finländska västkusten i höjd med svenska Söderhamn.