Samhälle
Jättebygget vid Japans kust – kan nya vallen skydda mot en tsunami?
Ingen hade räknat med den förödelse som jättevågorna skulle orsaka i Japan för tio år sedan. Nu bygger landet en ny vall som ska ge ett bättre skydd. Men kommer det att funka?
Japans kraftigaste jordbävning som någonsin uppmätts slog till i havet den 11 mars 2011, med en magnitud på 8,9. De var inte jordbävningen utan den efterföljande tsunamin vid landets östra kust som orsakade de största materiella skadorna, de många dödsoffren – och kärnkraftsolyckan i Fukushima.
Katastrofen borde inte ha hänt. Vallar fanns på plats, för att skydda människor, samhällen och infrastruktur. Men de räckte inte till. De upp till 15 meter höga vågorna tog sig över vallar och förstörde dem, och förstörde allt i sin väg. Byar jämnades till marken, drygt 20 000 människor beräknas ha dött och kärnkraftverket Daiichi i Fukushima drabbades av tre härdsmältor.

För att förhindra en liknande katastrof bygger Japan nu en ny skyddsvall, betydligt högre och längre än den tidigare. Den kallas ”The Great Wall of Japan”. Det är första gången landet bygger en vall som ska skydda en hel regions kust. Den blir i genomsnitt 13 meter hög och 400 kilometer lång, berättar australiska ABC. I dagsläget är över 300 kilometer byggt.
Man tror inte att en jättemur kan stoppa alla tsunamivågor. Därför är den nya vallen konstruerad på ett sådant sätt att den ska klara sig även om den hamnar under en stor våg. Det ska även finnas ett system för att stänga slussarna på distans, med hjälp av satelliter.
Alla är inte så säkra på att det här är en bra investering. Kanske hade det varit bättre att lägga pengarna på bättre evakueringsplaner, och på att flytta städer längre bort från kusten.

En farhåga är att vallen kan förstöra möjligheterna för personer som bor längs med landets nordöstra kust och är beroende av havet för sin försörjning.
– Vi är alla väldigt ledsna över att vår tidigare livsstil är borta och att vi nu inte längre kan se havet från våra fönster. Det påverkar oss verkligen i hög grad, säger ostronodlaren Atsushi Fujiita till ABC.
Samtidigt finns det de som menar att den gamla skyddsvallen ändå gjorde att fler fick tid att fly, och därmed kan ha räddat liv. En ny vall kan ha samma effekt.

Från forskarhåll är det svårt att få en samsyn i frågan, enligt ABC. Vissa menar att en havsmur verkligen kan sakta ner en tsunamis framfart, och ge människor mer tid att fly. Andra menar att det finns en risk för att man förlitar sig för mycket på havsmuren som skydd mot en kraftig tsunami, och att människor därför kan bestämma sig för att fly först när det redan är för sent.