Krönikor
”Jättebra idé, fler borde resa i industri-Sverige”

Så borde regeringen satsa på svensk industri, skrev Ny Tekniks krönikör i ett brev till ansvarig minister. Det här är hans svar.
En industriresa. Det vore något för näringsminister Mikael Damberg att satsa på, skrev jag i min krönika häromdagen.
- Det är jättebra, fler borde resa i industri-Sverige, svarar näringsministern som ringer upp på onsdagsmorgonen med anledning av krönikan med rubriken "Brev från industrien":
- Det vore jättekul om vi kunde resa ihop. Jag gör stående resor och har planerade resor bokade redan till Gnosjö och till Kankbergsgruvan där Boliden testar 5g, säger han.
I krönikan skrev jag om några av mina industribesök som Ny Teknik-reporter: om handfat och toaletter från IFÖ Bromölla, axeltillverkaren Meritor i Lindesberg och Volvo Penta i Vara. Mikael Damberg har inte gjort just de besöken men inskärper vikten av att besöka industrin.
- Målet för mig har varit att få tillbaka svensk industri i finrummet. Dessutom lär jag mig något varje gång och märker hur otroligt duktiga vi är på nisch efter nisch, säger Mikael Damberg och ger egna exempel sina industriresor:
Metallföretaget Ewes som genom automatiserad produktion har kunnat ta hem tillverkningen av stålfjädrar från Balkan till Bredaryd. Han talar också om hur turbintillverkaren Siemens i Finspång ligger långt fram med 3d-printing, om 100-årsjubilerande verkstadsföretaget Fredrikssons i Vadstena och Stigas plastpulkor som numera görs i Esklistuna tack vare ett smart produktionsupplägg.
Jag frågar vad Mikael Damberg ser för gemensam länk mellan företagen som är framgångsrika.
- De flesta har ett starkt fokus på att producera nya saker på ett innovativt sätt. Många har nästan växt ihop med sina kunder och löser kundernas problem. Dessutom har de ofta en stor del av försäljningen genom export och är därmed inte så känsliga för konjunktursvängningar.
Vad har företagen för problem?
- Det handlar i första hand om kompetensförsörjning. Eftersom det är en bra konjunktur har många svårt att hitta kompetent arbetskraft. Det gäller både yrkesarbetare och tjänstemän. Det är därför vi satsar på ett stort kunskapslyft.
Vad vill de mer ha din hjälp med?
- Det är framförallt stolta och vill berätta om sina företag. Men de är glada att vi stöttar svensk export.
Förutom ministerresor önskade jag även studiebesök som ett sätt för industrin att lära av varandra. Kanske statligt finansierade industrisafarin. Jag var på ett i Anderstorp, Mikael Damberg har varit på ett liknande i Malmö, berättar han. Så vi får väl se om resorna – varför inte till industriklustret i kring Gnosjö – kanske kan formaliseras för fler än Ny Teknik och Mikael Damberg.
Ministern lovar hursomhelst fler satsningar inom ramen för programmet Smart industri.
- En andra handlingsplan är på gång och presenteras inom kort, avslutar Mikael Damberg.