Digitalisering

Japan lockar soldater med mobilspel

Den japanska försvarsmakten har svårt att locka rekryter. I ett försök att öka intresset har de lanserat ett spel med gulliga undertoner för att locka nya medarbetare.

Publicerad

Spelet, som går att ladda ner i mobilen, visar en seriefigur i militärkläder som ska skydda ett hus medan ägarna är borta. Bland annat genom att krypa på golvet och styra ett jetplan för att undvika flygande objekt, som äpplen.

Veckans lansering är ett av flera projekt för att mjuka upp inställningen till försvaret vars rekryteringssiffror föll med tio procent förra året. Japan, som enbart tillåts ha en självförsvarsstyrka, skiljer sig stort från andra länder i sin rekrytering. Grannlandet Kina släppte också ett spel 2013, men där spelarna krigar om öarna som Kina och Japan har tvistat om.

I Sverige har man använt appar och samarbetsspel för att öka intresset för en karriär inom försvaret men krigsspel är uteslutet menar Robert Forss, marknadschef vid Försvarsmakten.

– Krigsspelen som finns på marknaden ger sällan en korrekt återgivning av verkligheten och oftast är moralen och etiken långt från vår värdegrund. Därför vill vi inte närma oss dem över huvud taget, säger han.

Gilla Ny Teknik på Facebook