Innovation

James Lovelock: Snart ersätter cyborger människorna

Vi är på väg in i en ny tidsålder, Novocene, menar futuristen och författaren James Lovelock. Foto: Pixabay
Vi är på väg in i en ny tidsålder, Novocene, menar futuristen och författaren James Lovelock. Foto: Pixabay

Människan lär inte förbli jordens enda intelligenta och självmedvetna art så länge till. Vi kan snart se början på slutet för homo sapiens, tror futuristen och författaren James Lovelock.

Publicerad

(Uppdaterad)

Kanske kommer det att ske redan under vår egen livstid. Eller inte långt därefter. I sin senaste bok argumenterar den brittiske biokemisten och futuristen James Lovelock för att ättlingarna till dagens robotar och ai-system snart springer om människan, sett till både intelligens och ställning på jorden, berättar NBC News.

”De som förstår framtiden kommer inte att vara människor utan vad jag väljer att kalla cyborger som kommer att ha utformat och byggt sig själva” skriver han bland annat i boken Novacene, som beskriver den nya tidsåldern med samma namn.

Många av oss förstår cyborg som en kombination av människa och robot. Men James Lovelock är vag med sin egen beskrivning av vad en cyborg är, eftersom han är öppen för att det kan bli något som vi inte ens kan föreställa oss. Kanske kommer framtidens cyborgar att ha en form, eller ingen form alls. De skulle kunna existerar enbart virtuellt, inuti datorer.

Till skillnad från andra tänkare tror James Lovelock inte att de allt intelligentare maskinerna kommer att vända sig emot oss. Men han tror inte heller att människor och maskiner kommer att leva i perfekt harmoni. I stället tittar han på utvecklingen ur ett evolutionärt perspektiv, och ser då redan de första tecknen på att vi är på väg in i Novocene. Ett av dem är dataprogrammet AlphaZero som inte bara lärde sig alla regler i brädspelet Go, utan snart blev världens bästa på detsamma.

Cyborger miljontals gånger smartare

Morgondagens cyborger lär vara miljontals gånger smartare än vi och samtidigt både självmedvetna och helt självförsörjande. Det är skäl till att James Lovelock tror att Novacene blir början på slutet för vår art, homo sapiens.

Ett möjligt scenario är enligt James Lovelock att cyborgerna bestämmer sig för att göra om jordens ekosystem för att hejda konsekvenserna av klimatförändringarna. Kolbaserat liv skulle då kunnas ersättas med ett kiselbaserat, med exempelvis fotovoltaiska växter som genererar elektricitet eller träd som det växer batterier på i stället för frukt. För människor och djur blir planeten då obeboelig.

Cyborgerna kanske flyttar vidare till en annan värld, men blir sannolikt de sista invånarna på vår planet.

”Novacene blir sannolikt den sista eran för liv på jorden” skriver James Lovelock.