Krönikor

”Jag längtar efter ’bilförare’ utan känslor”

Polisens film visar vyn föraren av den autonoma Volvobilen i USA såg sekunderna innan dödskraschen i Arizona tidigare i år. Till vänster: Ny Tekniks reporter Peter Ottsjö. Foto: Tempe Police Department via AP / TT

KRÖNIKA. Människan fick sisådär hundra år på sig att lära sig köra bil, utan att lyckas. Datorn kommer att klara förarprovet på betydligt kortare tid, skriver Ny Tekniks reporter Peter Ottsjö.

Det var sedan länge grön gubbe och vi var på väg att korsa gatan när bussen kom farande över Scheelegatan. Något beställningsuppdrag från Islamiska staten var det inte, föraren hade nog bara en tidtabell att passa. Inte för att min hjärna hade varit i stånd att fundera över uppsåt om bussen befunnit sig någon meter längre ner på övergångsstället.

På de korta promenaderna till och från min arbetsplats i centrala Stockholm är jag inte bekymrad över nästa terrordåd, utan om det här blir dagen då jag blir påkörd. Enligt Världshälsoorganisationen är trafikolyckor den vanligaste dödsorsaken bland människor mellan 15 och 29 år.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här