Opinion

”It-säkerhet måste vara lika självklart som bilbälte”

Per Danielson, chefredaktör Nyteknik. Foto: Jörgen Appelgren
Per Danielson, chefredaktör Nyteknik. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Digitaliseringen av vårt samhälle kräver att kunskaperna stärks rejält, skriver Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson.

Okunskap och rädsla. Två ord som ekar i huvudet när jag läser och försöker förstå turerna kring Transportstyrelsens it-skandal. Okunskap om säkerhetsfrågor kring molnbaserad lagring av data. Okunskap om hur allvarligt det är om man bryter mot svenska lag. Rädsla för att någon ska få veta.

Flera har fått lämna sina uppdrag på grund av hantering och kännedom om Transportstyrelsens driftsavtal med den amerikanska it-jätten IBM. Den här historien är långt ifrån över.

En sak som är säker är att det onekligen krävs skinns på näsan, expertis och tålamod för att agera beställare av it-tjänster. Det gäller såväl rena driftsuppdrag som molntjänster. De digitala möjligheterna utvecklas snabbare än någonsin tidigare. Tjänsterna och prisnivåer blir snabbt omoderna. För den som inte hänger kan det vara svårt att stå emot påtryckningarna från de stora teknikjättarna.

Medan utredningen kring Transportstyrelsens avtal pågår beslöt vi oss för att reda på hur de andra cirka 300 svenska myndigheterna hanterar sin data och it-drift. Kartläggningen visar att drygt 40 myndigheter anlitar externa leverantörer. Till skillnad från Transportstyrelsen hanteras merparten av driften i Sverige. Läs kommentarer och ta del av vår granskning här.

Just hanteringen av data är något som får allt större betydelse framöver. Vi är på väg in i en tidsepok där allt som kan kopplas upp mot nätet kopplas upp nätet. En tidsepok dör de uppkopplade prylarna blir smartare och smartare. Prylar som genererar mängder av data som ska transporteras, lagras och analyseras. Det skapar helt nya möjligheter för teknikutveckling, för effektivisering, för automatisering och inte minst nya typer av affärer.

Digitaliseringen av vårt samhälle kräver att de digitala kunskaperna stärks rejält. Det gäller framförallt inom it-säkerhet. Ju mer vi digitaliserar desto mer ökar försöken till dataintrång.

Det finns helt enkelt inte utrymme för okunskap och rädsla längre.

Läs mer om it-skandalen här!