Digitalisering

It-leverantör efter Wannacry-missen: Mänskliga faktorn ligger bakom

Skärmdump från dator drabbad av Wannacry-viruset Foto: IBL/Polaris Images
Skärmdump från dator drabbad av Wannacry-viruset Foto: IBL/Polaris Images

It-företaget Evry missade att skicka ut en viktig säkerhetsuppdatering till Timrå Kommun, som fick 70 datorer kapade i Wannacry-attacken. ”Mänskliga faktorn ligger bakom”, säger leverantören.

Publicerad

Ny Teknik har tidigare rapporterat om det var en missad säkerhetsuppdatering som gjorde Timrå Kommun sårbart för Wannacry-masken.

Kommunens leverantör av it-system är Evry. I en kommentar till Ny Teknik säger Evry att det var den mänskliga faktorn som låg bakom att en viktig säkerhetsuppdatering – en så kallad ”patchning” – inte rullades ut hos Timrå Kommun som den skulle i mars månad.

– Det är något som vi beklagar, och vi ser nu över våra rutiner för att förhindra att det sker igen. Patchningen blev utförd i mars för våra övriga kunder, säger it-företagets kommunikationschef Geir Remman.

Enligt Geir Remman mobiliserade Evry omedelbart på fredagen förra veckan ett stort team som genomförde nödvändiga åtgärder såväl inom den egna organisationen – och hos deras kunder.

– Inga andra kunder drabbades av Wannacry-attacken, säger han.

Ni levererar it-tjänster även till Sandvik, som också drabbades i angreppet. Var dessa system sårbara för Wannacry-masken?

– Inga av de tjänster som levereras till Sandvik var sårbara för Wannacry.

Läs mer: