Startup

It-jätte köper svenska ai-bolaget Modcam

Andreas Nordgren, vd för Modcam – ett bolagen som tävlar om att säkra en plats på 33-listan. Foto: Modcam
Andreas Nordgren, vd för Modcam – ett bolagen som tävlar om att säkra en plats på 33-listan. Foto: Modcam
Amerikanska Cisco har nu blivit nya ägare till svenska Modcam. Foto: Paul Sakuma
Amerikanska Cisco har nu blivit nya ägare till svenska Modcam. Foto: Paul Sakuma

Det malmöbaserade bildanalysföretaget Modcam har köpts upp av amerikanska Cisco för en hemlig köpesumma. "Cisco har stora muskler", säger vd:n Anderas Nordgren.

Publicerad

Modcam har sedan 2013 utvecklat en smart sensor för bildanalys. Grundarna Bogdan Tudosoiu, Jan Erik Solem, Tord Wingren och Karl-Anders Johansson har fötterna djupt i den skånska tech-möllan, med bakgrund hos exempelvis Apple, Ericsson och Sony Ericsson.

Nu ska det unga bolaget bli en del av Ciscos affärsområde Meraki som utvecklar hårdvara och mjukvara inom smarta kameror.

- Det känns jättebra. Cisco har stora muskler, mycket resurser och bra försäljningskanaler. I diskussionerna kom vi snabbt fram till att vi har liknande idéer för framtiden inom bildanalys och att vi vill lösa samma problem, säger Andreas Nordgren, vd på Modcam, till Di Digital.

Bygger på edge computing

Sensormodulen som bolaget tog fram byggde på edge computing-teknik. I modulen fanns ett uppsättning kamerasensorer och processorer. All beräkning och analys av den bildata som samlades in gjordes på själva enheten. När bildanalysen är klar skickas metadata vidare från enheten till Modcams webbtjänst, där bolagets kunder kunnat ta del av olika insikter kopplade till den data som samlats in.

Stannar i Malmö

Var sensormodulen placerad i en butik kunde det exempelvis handla om värmekartor som visar vilka delar av lokalerna som det är mest folk. Bildanalyserna är så pass detaljerade att det även gick att säga vilket åldersspann butiksbesökarna tillhör, och vilket kön de har.

Majoriteten av Merakis personal är stationerad i San Fransisco, men Modcams tio anställda blir kvar i Malmö.

Modcam är det andra tech-bolaget i Malmö som på kort har sålts till ett amerikanskt storbolag. I juni stod klart att Facebook förvärvar Mapillry, grundat av den samme Jan Erik Solem som även var med och startade Modcam.