Opinion
”It-ingenjörer är högvilt på jobbmarknaden”

LEDARE. Digitaliseringen har gjort it-ingenjörer och programmerare till högvilt i den traditionella industrin och telekombranschen, konstaterar Ny Tekniks tf chefredaktör Kalle Anrell.
Med digitaliseringen får vi en delvis ny värld. Och den kommer att förändra ingenjörernas jobb. Vi har bara sett början och förändringstakten ökar rejält för varje år som går. Läget om fem år, alltså 2022, är väldigt svårt att gissa i dag.
Utvecklingen har gjort it-ingenjörer och programmerare till högvilt i den traditionella industrin och telekombranschen. På samma sätt som de varit det länge hos spelutvecklare och teknik-startuper som Spotify och Klarna.
Övriga ingenjörsgrupper kommer att bli tvungna att anpassa sig till denna verklighet som innehåller datahantering, artificiell intelligens och fjärrstyrning.
För att prata om de här frågorna med dagens it-ingenjörer anordnar vi ett kvällsevent i Stockholm den 16 maj tillsammans med Scania och IT-Huset. Det är ett begränsat antal platser, så skynda dig att anmäla dig på nyteknik.se/seminarium.
Här kan du läsa om likströmmens comeback.
För några år sedan började den komma in i datahallar. Nu är den på väg in i fastigheter i Uppsala, Göteborg och Fjärås. Fördelarna är flera. Framför allt lyfts energiförlusten som undviks fram som det viktigaste, när el som skapas med solceller på taken inte behöver omvandlas.
Växelströmmen vann den första fajten i slutet av 1800-talet, och har ett enormt försprång i dag. Men kanske har vi två jämbördiga konkurrenter om 30 år.
På 33-listan lyfter vi fram unga teknikbolag som har en unik teknik som kan förändra den bransch de verkar i. Ett av bolagen på listan 2015 var Swedish Steel Yachts som har utvecklat en lättviktsbåt av stål från Sandvik.
Nu har Johan Kristensson besökt båttillverkaren i Gävle. Om några veckor är det dags för sjösättning av deras 17 meter långa båt som kan bli aktuell för försvaret.