Opinion

It-attackerna debatteras för lite

Susanna Baltscheffsky, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

INLEDARE. Försvarsdebatten handlar för det mesta om pengar som inte räcker. Eller om hur lång tid Sverige kan stå emot en attack från främmande makt. (Rätt svar: en vecka). Mer sällan debatteras försvarsförmågan mot de nya hoten, it-attackerna. Hur ser hoten ut, vilka ligger bakom och hur ska vi försvara oss?

Publicerad

I december avslöjade Ny Teknik att spionprogrammet Flame, ett av de mest avancerade cybervapnen hittills, hade hittats på en server i Sverige. Beskrivningen av Flames mål med sitt digitala anfall stämmer väl in på vad en fientlig makt – vilken som helst – är ute efter: nationell infrastruktur, statliga och militära myndigheter samt industriföretagens affärshemligheter.

Sådana hot behöver vi skydda oss emot. Men it-försvaret kan också få konsekvenser för privatpersoners integritet.

Den här veckan avslöjar Ny Tekniks reportrar Niklas Dahlin och Monica Kleja att Försvarets radioanstalt, FRA, har utvecklat ett system som ska skydda mot och varna för avancerat dataintrång. Flera myndigheter ska införa systemet.

Men det finns en hake – med systemet kan FRA även läsa medborgarnas meddelanden till myndigheterna. Vad som är tillåtet i sammanhanget är oklart. När FRA signalspanar får man avlyssna utländska hot.

Allmänheten har dessutom rätt att få tillgång till offentliga handlingar utan att behöva avslöja sin identitet eller sitt syfte, enligt grundlagen.

Avvägningen mellan övervakning och möjlig kontroll av medborgarna är inte lätt. Den debatten behövs.

En debatt som engagerar många av Ny tekniks läsare är den om innovationsklimatet i Sverige. Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven släppte några nyheter i förra veckans tidning, bland annat vill han införa en garanti för nyföretag där staten och banken delar på risken för investerarna.

Alliansens svar hittar du på nyteknik.se, och på den här veckans debattsidor ser du vad samtliga riksdagspartier vill göra för att få fler framgångsrika innovationsföretag i Sverige. Vad tycker du om förslagen? Håller du med, eller vet de inte vad de snackar om? Debattera på vår sajt, nyteknik.se.