Populärteknik

ISS lutar sig mot solens strålar

Rymdstationen har tippats för att få bättre vinkel mot solen. Foto: Nasa
Rymdstationen har tippats för att få bättre vinkel mot solen. Foto: Nasa

Hela den 450 ton tunga rymdstationen ISS har vridits mot solen för att kunna mäta den extrema uv-strålning som atmosfären skyddar oss mot på jorden.

Publicerad

Anledningen till att hela rymdstationen måste lutas är att solen tar 25 dagar på sig att rotera ett varv. För att kunna mäta den s k euv-strålningen vill man med hjälp speciella instrument kunna rikta sig mot solen under hela rotationstiden.

Men rymdstationen befinner sig bara vänd mot solen under halva denna tid. Därför har det varit nödvändigt att vrida hela stationen för att kunna genomföra mätningarna.

Viktigt vid den här manövern har varit att se till att solcellerna hela tiden ligger rätt för optimal elproduktion och att antennerna är riktade så att man hela tiden har kontakt med jorden.

Mätningarna inleddes den 19 november. Den 1 december tippades ISS 7 grader och kommer att förbli i den positionen till den 10 december, då stationen återgår till sin normala position.

EUV-strålarna påverkar såväl klimatet på jorden som satellitsignaler i navigationssystem. Mätresultaten ska ge ökad kunskap om hur solinstålningen påverkar livet på jorden.