Populärteknik

Isen smälter i Arktis

Dr Olav Orheim, legendarisk norsk polarforskare. Foto: Kaianders Sempler
Dr Olav Orheim, legendarisk norsk polarforskare. Foto: Kaianders Sempler

Isens utbredning i Arktis minskar stadigt. Snart är både Nordost- och Nordvästpassagen öppna för kommersiell sjöfart sommartid.

Publicerad

 Jodå. Det är säkerställt utom alla tvivel. Polarisen smälter. Inte nog med att den minskat med en tredjedel i utbredning på trettio år, den har också blivit tunnare. Det säger dr Olav Orheim, nestorn i norsk polarforskning, på Eumetsats meteorologikonferens i Oslo den 6–8 september 2011.

– Med satellitbilders hjälp har vi kunnat se hur isen stadigt minskat genom åren. Isen når varje år sin största utbredning i mitten av mars, och sin minsta i mitten av september. I diagrammet kan man tydligt se trenden.

2004 gjordes en prognos för hur isläget skulle vara sommaren 2050. Till allas förfäran visade det sig att förutsägelsen slog in redan sommaren 2007.

Nu var våren och sommaren 2007 extremt varma, så avsmältningen blev exceptionell. Kanske också beroende på att sot från omfattande skogsbränder fördes till Arktis och sänkte albedot, isens reflektionsförmåga. Under de följande åren växte isen åter till, men sedan har den minskat igen.

– 2010 var det ovanligt kallt i USA och Europa, men desto varmare på andra håll. Kanske är det så att jetströmmen i övre atmosfären ändrar läge på grund av mind­re is. Det vore bra att få reda på mer om den saken. 2007–2009 var ju internationella polaråret, men nu föreslår WMO – World Meteorological Organisation – att man utlyser ”Polar Decade”, ett polarårtionde med start 2015.

– För 10–15 år sedan trodde man att ökad nederbörd, mer snö, skulle hålla Grönlandsisen intakt, fortsätter Olav Orheim. Det har visat sig fel. Data från tandemsatelliterna Grace, som mäter massan över vilken de flyger, ger tydliga data för isminskningen. Man räknar nu med att avrinningen ökar med 13 procent per år. Smältvatten försvinner sommartid ner i slukhål i isen och smörjer berggrunden, vilket får glaciärerna att röra sig snabbare.

– Att landisen smälter är allvarligt, för det innebär att havsytans nivå stiger. Den internationella klimatpanelen IPCC uppskattade tidigare att havsytan skulle stiga cirka 0,4 meter fram till år 2100. Nu tror man snarare 1,5 meter. Men inte nog med det. Faktum är att havsnivån stiger mer vid ekvatorn än vid polerna. Gravitationen från ismassorna håller kvar vatten vid polerna. Minskar isens massa kommer vatten att bege sig mot ekvatorn.

Hur är det då vid Antarktis? Smälter isen där också?

– Nej, där finns inte alls samma tydliga trend. Där verkar isen än så länge vara intakt.

Vad händer om polarisen i Arktis smälter? Är det enbart av ondo, eller finns det fördelar?

– Tja, säger Olav Orheim. I Tromsö har man inget emot att det blir varmare. Turismen och jordbruket i Norge skulle tjäna på att det blev varmare, även om en del skadeinsekter skulle passa på att flytta längre norrut. Och för sjöfartens del är det naturligtvis gynnsamt med mindre is. Det finns de som tror att Nordost- och Nordvästpassagerna kommer att öppnas för kommersiella transporter. Men på sydligare breddgrader är man inte lika förtjusta i följderna av mindre is.

– Förra somaren seglade två privata segelbåtar runt hela Arktis. Jämför det med att det tog två år för Nordenskjöld att ta sig igenom Nordostpassagen med Vega 1880. Och det tog tre år för Amundsen att krångla sig igenom Nordvästpassagen 1906.

– Det kommer allt fler äventyrare som försöker slå rekord genom att ta sig till Nordpolen på olika exotiska sätt. Senast var den en som försökte paddla till polen i kanot. Men han fick ge upp.