Innovation

Iran misslyckades med uppskjutningen av kritiserad satellit

En iransk satellit som sköts upp på tisdagsmorgonen misslyckades med att nå omloppsbana, enligt statlig iransk tv. Den planerade uppskjutningen har tidigare kritiserats av USA.

Publicerad

– Morgonens uppskjutning av Paymansatelliten var lyckad. Men tyvärr misslyckades satelliten med att placera sig i omloppsbana i det sista steget, sade telekommunikationsminister Mohammad Javad Azari Jahromi.

Satelliten byggdes på Amirkabir tekniska universitet i Teheran och ytterligare en uppskjutning av en satellit byggd vid universitet planers. Enligt Irans president Hassan Rouhani var satelliten ämnad att studera klimatförändringar i landet.

Satellituppskjutningen har kritiserats av USA som anser att tekniken i satelliternas bärraketer är "så gott som identisk" med den som används i kärnvapenbärande robotar och att uppskjutningarna därför skulle bryta mot resolution 2231 som antogs av FN:s säkerhetsråd 2015.

Enligt resolutionen, som behandlar villkoren för kärnenergiavtalet (JCPOA), får inte Iran avfyra robotar som kan bära kärnvapen.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo varnade den 3 januari Iran för att genomföra satellituppskjutningarna. Iran har dock avfärdat varningen och hävdar att deras satellitprogram är helt och hållet vetenskapligt.