Säkerhet

Iphone-bugg lät dig tjuvlyssna på vem som helst

Apple demonstrerade gruppsamtal i Facetime på en konferens i juni 2018. Funktionen släpptes sedan i IOS 12.1 i oktober förra året. Foto: Marcio Jose Sanchez
Apple demonstrerade gruppsamtal i Facetime på en konferens i juni 2018. Funktionen släpptes sedan i IOS 12.1 i oktober förra året. Foto: Marcio Jose Sanchez

En bugg i Apples chattapp Facetime gjorde det möjligt att avlyssna personer utan att de visste om det. Nu har tjänsten tillfälligt stängts ned.

Publicerad

Under måndagen laddades ett flertal videor upp på nätet som visade hur man med ett enkelt knep kunde spionera på någon annan via Facetime som är standardapp för videosamtal på IOS och Mac OS. Nyheten spreds sedan snabbt efter att tekniksajten 9to5Mac rapporterade om buggen.

Du ringer upp en annan person, men innan han eller hon svarat väljer du att starta ett gruppsamtal. Där lägger du till dig själv som en tredje part. Då hörs plötsligt ljudet från personen du försökte ringa upp - även om denne inte svarat i sin telefon.

Om den som blir uppringd försöker trycka bort samtalet via strömknappen eller volymknapparna blev situationen bara värre. Då började även video sändas över Facetime.

I videon nedan kan du se när en reporter på Buzzfeed demonstrerar metoden:

Gruppsamtal via Facetime introducerades med IOS 12.1 i slutet av oktober, och buggen verkar ha funnits hos alla Ipads eller Iphones som körde den versionen av operativsystemet. Även Macar med MacOS Mojave drabbades av sårbarheten.

Under natten till tisdagen stängde Apple ned funktionen för gruppsamtal i Facetime, och lovade att buggen skulle vara åtgärdad senare under veckan.