Populärteknik

Iphone 14 larmade polisen – när ägarna åkte berg- och dalbana

Funktionen kraschdetektering finns på Iphone 14 Pro, Iphone 14 samt nya Apple Watch. Nu har den misstagit en åktur i en berg- och dalbana för en krasch. (Genrebild) Foto: Unsplash
Funktionen kraschdetektering finns på Iphone 14 Pro, Iphone 14 samt nya Apple Watch. Nu har den misstagit en åktur i en berg- och dalbana för en krasch. (Genrebild) Foto: Unsplash

Funktionen Kraschdetektering är tänkt att rädda liv. Men i flera fall har polisen fått felaktiga larmsamtal – när Iphoneägare varit på tivoli.

Publicerad

När Iphone 14-serien lanserades i september var kraschdetektering en nyhet som fick stor uppmärksamhet.  

Funktionen använder sensorer och mjukvara för att försöka identifiera om Iphoneägaren har råkat ut för en bilolycka. Ny Teknik har tidigare skrivit om ett fall i USA där en Iphone 14 ringde ett automatiskt larmsamtal till polisen efter en bilolycka där sex personer miste livet.

Flera falska larmsamtal

Kraschdetekterings-funktionen verkar dock ha en oväntad baksida. Amerikanska tidningen Wall Street Journal har granskat sex fall där polis i USA fått ta emot automatiska larmsamtal som varit felaktiga.

Vid dessa fall har larmfunktionen inte aktiverats vid bilolyckor – utan när Iphoneägarna varit på tivoli eller nöjesparker. Detta ska exempelvis ha skett när användarna åkt berg- och dalbana. Orsaken ska vara att telefonerna har misstagit banornas tvära kvast, snabba acceleration och hastiga inbromsningar för en krasch i hög hastighet.

Misstog berg- och dalbana för olycka

I artikeln nämns bland annat ett exempel där en Iphone 14-ägare har besökt en nöjespark i staden Cincinnati. Tidningen har publicerat det inspelade larmsamtalet där man hör hur personer skriker i bakgrunden, samtidigt som en robotröst läser upp ett meddelande om att telefonens ägare varit med om en svår olycka.  

 

Räddningstjänst skickades till platsen – men kunde inte hitta Iphoneägaren. Hon tog sedan kontakt med polisen, och berättade att hon mådde bra.

Funktionen kan stängas av

Wall Street Journal tar även upp andra fall med felaktiga larmsamtal, som exempelvis har inträffat efter att en Iphone 14 fallit av motorcyklar under färden. I en kommentar till tidningen säger Apple att den egenutvecklade rörelsealgoritmen som använts till funktionen är tränad med verkliga trafikdata för att bland annat kunna utesluta felaktiga olyckor. Teknikbolaget säger också att funktionen kommer att fortsätta att utvecklas och ”förbättras över tid”.  

Kraschdetektering, som finns på Iphone 14 samt de nya Apple Watch-modellerna, är aktiverad som standard, men funktionen går att stänga av. Den som i stället vill pausa funktionen tillfälligt kan aktivera flygplansläge på sin Iphone. 

Så fungerar kraschdetektering

Funktionen ska kunna upptäcka om användaren är med i bilkrasch. Detta görs genom att kombinera data från flera sensorer i mobilen.

Det rör sig bland annat en tvåkärnig accelerometer, som kan mäta accelerationsökningar upp till 256 g. I telefonen finns också en barometer, som kan upptäcka tryckförändringar i bilen, en mikrofon som kan registrera den typ av höga ljud som uppstår vid en bilkrasch, samt gps:en som samlar in information om hastighetsförändringar.

Apple har också utvecklat en särskild rörelsealgoritm som bland annat har tränats med verkliga trafikdata för att kunna identifiera olyckor.

Det har tidigare funnits appar från tredjepartsutvecklare som erbjudit liknande tjänster, men i och med kraschdetektering blir larmfunktionen standard i nya Iphone och Apple Watch.