Populärteknik

Ios 16, M2 och Macbook Air – här är nyheterna från WWDC 2022

I dag måndag drar årets upplaga av WWDC igång. Foto: Press
I dag måndag drar årets upplaga av WWDC igång. Foto: Press

Ios 16, värstingchippet M2 – och en ny Macbook Air. Apple kickstartar årets WWDC med flera nyheter. Men det blev inga ar-glasögon denna gång.

Publicerad

Utvecklarkonferensen WWDC är en av årets stora höjdpunkter för många Applefans.

Ny Tekniks expert Kalle Wiklund berättar och förklarar produktnyheterna som Apple lanserade.

Det var en avspänd Tim Cook som öppnade årets upplaga av WWDC. Efter en kort presentation lämnade Tim Cook över till Craig Federighi, Apples mjukvaruchef, som började med att visa upp Ios 16.

# Nästa version av Apples mobila operativsystem blir mer dynamiskt. Systemet får bland annat stöd för widgets på låsskärmen, schemaläggning av mejl och ruttplanering i Apple Kartor. Här finns en mer detaljerad genomgång av Ios 16, som släpps i höst.

# Kvällens stora nyhet var M2, nästa generation av Apples egenutvecklade arm-chip. Föregångaren M1 har varit mycket viktig för Apple, och det nya chippet ska leverera ännu bättre prestanda, enligt teknikjätten.

# Den första datorn med M2 blir en omdesignad Macbook Air, som bland annat har en något större skärm än tidigare Air-modeller, samt en magsafe-port för laddning.

Här finns en genomgång av M2 och nya Macbook Air.

Låsskärmen får nya finesser i Ios 16

Tonvikten ligger på olika finesser som gör att Iphone-användarna kan se mer information utan att behöva öppna sin telefon.

Första nyheten på WWDC 2022 är Ios 16 – som bland annat ger låsskärmen på Iphone helt nya funktioner. Foto: Apple
Första nyheten på WWDC 2022 är Ios 16 – som bland annat ger låsskärmen på Iphone helt nya funktioner. Foto: Apple

Med Ios 16 blir det möjligt att lägga till en ny typ av widgets direkt på låsskärmen. Apple släppte också WidgetKit, som utvecklare kan använda för att anpassa sina appar för låsskärms-widgets.

Inga "notis-staplar" i Ios 16

Även låsskärms-notiser kommer att funka lite annorlunda med Ios 16. Istället för att staplas mitt på skärmen, kommer notiserna att "rulla in" vid botten av skärmen.

Notiserna på låsskärmen kommer också att kunna uppdateras för att visa ny information om din Uber-beställning, exempelvis.

Det kommer också gå att ändra typsnittet klockan på låsskärmen, och storleken på siffrorna, bland annat.

Ändra slarvfel i Apple-mess

Även Apples meddelandetjänst får nya muskler i Ios 16. En sak som många säker kommer uppskatta, i likhet med undertecknad, är att det numera kommer gå att ändra stavfel och annat i skickade meddelande.

Craig Federighi, Apples mjukvaruchef, visar upp Ios 16. Foto: Press
Craig Federighi, Apples mjukvaruchef, visar upp Ios 16. Foto: Press

I och Ios 16 kommer Shareplay också till meddelanden. Det är en finess som tidigare har funnits till videotjänsten Facetime, som används för att titta och lyssna på tv-program, filmer och musik som synkroniseras med kompisar och vänner.

Kopiera text direkt från video

Live text är namnet på Apples OCR-funktion för att kopiera och översätta text från Iphone-bilder. Från och med nu blir det möjligt att hämta information även från rörlig bild – video, det vill säga.

Apples karttjänst får också stöd för att lägga till flera stopp vid samma körning när appen används för vägbeskrivning.

M2 är uppföljaren till Apples första egenutvecklade arm-chipp, M1. Foto: Apple
M2 är uppföljaren till Apples första egenutvecklade arm-chipp, M1. Foto: Apple

Här är M2 – Apples nya chipp

Nästa stora nyhet att presenteras på måndagskvällen är M2, nästa generation av Apples egenutvecklade chipp.

Varianter av föregångaren, M1, finns i dag i allt från surfplattan Ipad, till Macbook Pro och värstingdatorn Mac Studio.

Maxminne på 24 GB

Även M2 är byggd med arm-arkitektur, och tillverkad med 5 nm-teknik. Ombord finns 20 miljarder transistorer – 25 procent fler än på M1, enligt Apple.

M2 är dessutom utrustad med nya högeffektiva samt strömsnåla processorkärnor, som ska leverera "18 procent" bättre prestanda än föregångaren.

Minnesbandbredden på det nya chippet har ökats till 100 GB/s. Den gemensamma minnespoolen, som CPU och GPU delar på, är på max 24 gigabyte.

Nya Macbook Air först med M2

Den första dator att utrustad med färska M2-chippet blir en omdesignad Macbook Air, som är Apples billigaste, eller minst dyra snarare, laptop-modell.

En uppdaterat Macbook Air blir första datorn med M2-chippet. Foto: Press
En uppdaterat Macbook Air blir första datorn med M2-chippet. Foto: Press

Den nya Macbook Air kommer med en panel som täcker en större yta av skärmen, precis som Macbook Pro-modellerna från i höstas. Datorn är 11 millimeter tjock, eller tunn, och väger drygt 1,2 kg. Skärmen är 13,6 tum, och har en maximal ljusstyrka på 500 nits.

Blir tystare – utan fläktar

På insidan i nya Macbook Air hittar vi det färska Appleutvecklade M2-chippet. Prestandaökningen hos den färska kretsen ska göra att datorn, enligt Apple, är upp till "40 procent snabbare" än föregående modell, som Ny Teknik testade sent 2020.

Precis andra datorer i Macbook-serien är den nya Air-modellen inte försedd med fläktar för kylning. Detta ska göra datorn betydligt mer tyst tidigare Air-maskiner.

Då släpps nya Macbook Air

Datorn kommer också med två Thunderbolt-portar, en hörlursingång (hör och häpna!) samt en magsafe-port för laddning. Apple lanserade också en ny typ av laddadapter, med två usb-portar, som kan ladda batteriet till 80 procent om 20 minuter.

Nya Macbook Air släpps i butik i juli, och har ett amerikanskt pris på 1 199 dollar, vilket motsvarar drygt 11 700 kronor.

Inga Apple Glasses – denna gång

Inför WWDC 2022 florerade det mycket rykten om Apple Glasses, Iphone-tillverkarens kommande ar-glasögon.

Bloomberg rapporterade att Apples styrelse, där bland annat Tim Cook ingår, nyligen fått en presentation av glasögonen.

Det satte genast igång spekulationer om en världspremiär under WWDC 2022. Så det blev det dock inte. Men vem vet – nästa Iphone kanske få sällskap av ett par glajjor under höstens lanseringsevent.