Digitalisering

Intels plan för att erövra andelar

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Tidigare i veckan höll Intel sitt årliga möte med investerare. Ett paradigmskifte är att vänta för framtidens processorer. Och Apple lär få första tjing på den nya standarden.

Publicerad

Tidigare i veckan talade Paul Otellini, Intels CEO för investerare i San Francisco. Han talade om att uppfinna PC:n på nytt och ge den ny energi (”reinvent and re-energize the PC”), enligt tehcsajten Ars Technia.

Ottelini framhöll att fram tills nu har Intels processorer till bärbara datorer varit designade att kräva en effekt om cirka 35 watt. För vissa komponenter mer och vissa mindre, men 35 watt uppges vara genomsnittet.

Nu ska snittet för processorernas effekt närma sig 10 till 15 watt.

När Intels vision blir verklighet innebär det att sådana snålprocessorer som finns i Mac Book Air blir normen istället för specialprodukter.

Genom att satsa på snålprocessorer kan Intel komma att ta större marknadsandelar på den växande marknaden för smarta telefoner och läsplattor.

Intel satsningen gynnar dessutom Apple som frekvent använder sig av bolagets processorer.

- Vi jobbar väldigt nära dem. Vi blickar ständigt framåt och funderar på vad vi kan göra för att anpassa oss till deras framtida produkter. Jag skulle gå så långt som att säga att Apple hjälper oss att skapa vår färdplan, sa Tom Kilroy, chef för försäljning och marknadsföring på Intel, till Reuters.