Digitalisering

Intels löfte: Sladdfritt nästa år

Trådlös laddning till datorer kommer från och med nästa år lovar Intel vid prylmässan IFA i Berlin.

Publicerad

Trasliga datorsladdar är något som flera av de stora it-företagen jobbar för att få bort. Under de kommande åren kommer allt fler datorer att kunna laddas trådlöst. Intel lovar att deras teknik ska finnas i datorer under nästa år. Det framkom vid den stora prylmässan IFA i Berlin.

- Detta är en stor, stor sak. Inom de närmaste åren kommer vi att få se hundratusentals laddningsstationer. Intels önskan är att trådlös laddning utvecklas från prylar man har på sig, till telefoner, till läsplattor till pc:n, sa Kirk Skaugen chef för Intels pc-grupp enligt tidningen PC World.

Intel samarbetar med MIT-avknoppningen Witricity som använder sig av magnetresonansladdning.

Med magnetresonansladdning blir överföringsförlusterna mindre än med induktionsladdning, som är en annan metod att ladda sladdlöst. Dessutom är det inte lika noga hur spolarna från sändare och mottagare är placerade. Därmed kan flera prylar laddas från samma laddare.

Ett standardiseringsarbete pågår för tekniken inom organisationen A4WP (Alliance for Wireless Power) där både Intel och Witricity har representanter i styrelsen.

Witricity samarbetar även med biltillverkaren Toyota för laddning av elbilar.