Populärteknik

Intel släpper världens första 6 GHz-processor

Foto: Intel
Foto: Intel

Intel räknar med ett världsrekord för nya Raptor Lake-processorn. Den ska snurra i 6 GHz och kan överklockas upp till 8 GHz.

Publicerad

En gång i tiden var klockhastighet den stora måttstocken för processorer. I dag har den utvecklingen stagnerat, och diskussionen handlar i regel snarare om antalet kärnor och storleksordningen på transistorerna. Men snart tio år efter att AMD lanserade den första processorn som spräckte 5 GHz-barriären, är det dags för en ny milstolpe.  

En processor i Intels nya Raptor Lake-serien kommer att bli den första att nå 6 GHz på standardinställningarna, skriver Tom's Hardware.  

Den ska dessutom kunna överklockas hela vägen upp till 8 GHz, men kräver då kylning med flytande kväve. 

Utvecklingen har gått långsamt

År 2000 förutspådde Intel att bolagets processorer skulle nå klockhastigheter på 10 GHz redan 2005. Men fysikens lagar ställde till det på vägen. Värmebildningen som uppstår vid höga klockhastigheter är ett problem som har gjort att utvecklingen har gått betydligt mer långsamt.  

Istället har halvledartillverkarna under de senaste åren fokuserat på andra förbättringar i processordesign för att uppnå högre prestanda. Det handlar bland mycket annat om att tillverka mindre transistorer, öka antalet kärnor och att integrera fler komponenter på samma chip.  

Raptor Lake är den 13 generationens Intel-processorer och bygger på 7 nanometers tillverkningsteknik (eller Intel 7, som halvledarjätten numera kallar det). De första processorerna i serien kommer att släppas under hösten 2022, men det är oklart om detta också gäller för modellen med 6 GHz klockhastighet.