Digitalisering

Intel satsar på svensk ögonstyrning av datorer

Tobiis senaste ögonläsare ska kunna byggas in i en rad produkter. Foto: Tobii
Tobiis senaste ögonläsare ska kunna byggas in i en rad produkter. Foto: Tobii
Så funkar ögonstyrning. Grafik: Jonas Askergren
Så funkar ögonstyrning. Grafik: Jonas Askergren

Halvledarjätten Intel blir delägare i det svenska företaget Tobii som utvecklar ögonstyrning för datorer.

Publicerad

Intels riskkapitalbolag Intel Capital investerar 143 miljoner och tar en tio procent ägarandel i det svenska företaget Tobii. Det skriver Computer Sweden.

Till tidningen säger Tobiis medgrundare och vice vd John Elvesjö:

-Jag kan bekräfta att Intel Capital har gått in som delägare. I övrigt kan jag inte säga något om investeringen. Men vår vision har hela tiden varit att komma in på större marknader. Teoretiskt har vår produkt tillämpningar inom bilar, datorer och mycket annat. Vi fortsätter att kämpa ditåt, säger John Elvesjö till Computer Sweden.

Att Intel haft ögonen på snabbväxande Tobii under en tid är uppenbart. I oktober 2010 träffade Ny Teknik Intel Capitals Europachef Marcos Battisti.

Han sa då att ett av de heta områden där Intel Capital letar nya heta bolag att investera i är nya sätt att styra datorer och andra apparater.

-I dag använder vi tangentbord och mus men nu utvecklas snabbt andra sätt att interagera till exempel med hjälp av gester eller intelligenta kameror, sa han i intervjun men ville då inte kommentera om Intel konkret tittade på svenska Tobii.

Intel Capital är ett av världens mest aktiva riskkapitalbolag och har investerat i mer än 1000 teknikbolag runt om i världen. I Sverige har bolaget tidigare satsat i My SQL, Bredbandsbolaget och Micronic Mydata.

Tobii startade 1999 som en avknoppning från KTH och har hittills sålt sina ögonstyrda datorer främst till handikappade och till analysföretag som exempelvis analyserar användning av webbsidor.

Siktet har dock hela tiden varit inställt på att få ner priset och ta sig in på konsumentmarknaden. Senast förra veckan presenterade Tobii en ögonläsare på Cebit-mässan i Hannover som ska kunna byggas in i en rad produkter.