Digitalisering

Intel läser högt direkt ur boken

Intel Reader
Intel Reader
Stativet Intel Portabel Capture Station
Stativet Intel Portabel Capture Station

Personer med lässvårigheter som dyslexi och nedsatt syn ska ha nytta av Intels nya bokläsare Intel Reader. Med en kamera ser läsaren texten och översätter den direkt till tal.

Publicerad

(Uppdaterad 12 nov kl 9.12 med försäljningsdatum.)

Intel lanserade på onsdagen sinbärbara Intel Reader.

Läsaren har en inbyggd kamera på fem megapixel som man kan rikta mot en sida med text och ta en bild. Den översätter sedan bilden till digital text som kan visas i valfri storlek på skärmen, och den kan också läsa upp texten - i inbyggda högtalare eller i hörlurar.

Apparaten är utvecklad vid Intel Digital Health Group och är tänkt för personer med lässvårigheter, allt från dyslexi till blindhet. Bakom själva produkten ligger en Intelanställd som själv är dyslektiker.

Till läsaren finns ett slags stativ, Intel Portable Capture Station, som ska göra det lättare att skanna in större mängder text, exempelvis hela böcker.

Den klarar att känna igen typografiska element som spalter och sidor, och den kan också hantera en rad format för talböcker och ljud, bland annat Daisy, mp3 och wav.

Minnet på två gigabyte ska räcka till 500.000 sidor ren text eller 600 sidor med både text och bild.

Batteriet ska orka med fyra timmars högläsning eller inläsning av 85 sidor text. Vilolägestiden är fem dagar.

Intel Reader mäter 165 x 136 x 33 millimeter och väger 630 gram. Den börjar nu säljas i USA och Kanada, och kommer till Storbritannien senare under november.

Intel Digital Health Group har tidigare utvecklat ett kretspaket för bärbara sjukhusdatorer eller "Mobile Clinical Assistant" samt vårdsystemetIntel Health Guidesom bland annat innehåller en specialanpassad dator som låter patienter ha direkt kontakt med en läkare och även ta vissa prover.