Populärteknik

Instagrams plan för att skydda barn: Egen barn-app

Instagram kan snart komma i en barnanpassad version. Foto: Naina Helén Jåma/TT
Instagram kan snart komma i en barnanpassad version. Foto: Naina Helén Jåma/TT

En barnanpassad version av Instagram kan snart vara verklighet. Instagram lanserar samtidigt flera funktioner som ska skydda minderåriga användare.

Publicerad

Instagram har enligt sina användarvillkor en åldersgräns på 13 år, något som inte är speciellt svårt att kringgå för den som är yngre och vill skapa ett konto.

Instagram har tidigare kritiserats för att inte göra tillräckligt för att stoppa mobbing och kränkande inlägg på plattformen. I dagarna presenterade företaget flera kommande åtgärder för att skydda unga användare.

Bland nyheterna finns att vuxna inte ska kunna skicka direktmeddelanden till minderåriga som inte följer dem. Minderåriga ska även varnas om de får meddelanden från vuxna de redan följer som skickat ”en stor mängd” vänförfrågningar och meddelandeförfrågningar till andra minderåriga.

Enligt företagets vd, Adam Mosseri, tittar Instagram på möjligheten att utveckla en version av appen där föräldrar har kontroll men barnen ”kan hålla kontakt med vänner”, skriver han på Twitter.

Någon tidsangivelse för en framtida barnversion av Instagram finns inte, till Buzzfeed News säger Mosseri att det inte finns någon ”detaljerad plan” ännu.